logarytmyy
anetka43: oblicz x
log3x = 2 + 2log32
30 lis 22:22
aniabb: x=36
30 lis 22:23
Kejt:
log3x=log39+log34
log3x=log336
x=36
D∊(0;+∞)
30 lis 22:24
krystek: log3x=log3(32*22)
30 lis 22:24
anetka43: skąd sie wzielo log34
30 lis 22:25
Kejt:
2log32=log322=log34
ze wzoru:
k logab=logabk
30 lis 22:26
30 lis 22:26
Ajtek:
n*logab=logabn
30 lis 22:26
anetka43: log3 9 a ten logarytm skąd ?
30 lis 22:27
Kejt:
a ile jest równy log39?
30 lis 22:28
Ajtek:
Z definicju logarytmu

.
30 lis 22:28
anetka43: tak
30 lis 22:29
anetka43: a to jak bedzie z tym logarytmem
logx= −1 + 2log5
30 lis 22:31
Kejt:
2log5=?
−1=log?
30 lis 22:32