matematyka w zastosowaniach- konkurs- zadania przygotowujące
Saizou :

Słupy linii wysokiego napięcia stoją co 100 m. Jeśli dobrać układ współrzędnych jak na rysunku
powyżej, to kształt linii odpowiada wykresowi funkcji y=c(10
kx+10
−kx). (Jest to tzw.
katenoida, czyli krzywa łańcuchowa). Jaka powinna być wysokość słupów (z dokładnością do 1m),
jeśli w najniższym miejscu kabel wisi 12 m nad ziemią, a 25 m dalej odległość kabla od ziemi
wynosi 14,04m?
bo mi wyszło 20m
30 lis 22:06
Saizou :
30 lis 22:13
aniabb: zależnie od przybliżenia ...ale chyba bliżej im do 21m
30 lis 22:21
Saizou : bo ja to zrobiłem tak że
f(0)=12 →c=12 dla funkcji kwadratowej o wzorze y=ax2+c
f(25)=14,04
14,04=625a+12
2,04=625a
a=0,003264
zatem wzór to f(x)=0,003264x2+12
wówczas f(50)=0,003264*2500+12=20,16m
30 lis 22:27
Saizou : aniubb mogła byś sprawdzić
30 lis 22:37
Saizou : up
30 lis 22:54
aniabb: no to faktycznie 20 masz blizej

ja to na piechotę w wolframie ćwiczyłam i nie chciało mi się
dokładnie przepisywać
30 lis 23:22
Saizou : dziękować
1 gru 12:56
Saizou : Na osiedlu liczącym 100 domów firma ochroniarska monitoruje 50 domów inkasująca 80 zł
miesięcznie od każdego obiektu. Dla zwiększenia przychodów ogłosiła akcję promocyjną: za każde
dodatkowe 3 domy objęte monitoringiem zmniejsza opłatę o 2 zł miesięcznie. Jaki maksymalny
przychód może uzyskać? Kiedy należy przerwać akcję promocyjną, by przychód już nie zmalał?
i mi wychodzi że
f(x)=(50+3x)(80−2x) dla x∊<0:16> x−trójka domów
f(x)=−6x
2+140x+4000
| | −140 | |
Xw= |
| ≈12 zatem dla 36 dodatkowych domów przychód będzie największy |
| | −12 | |
80*50=−6x
2+140x+4000
0=x(−6x+140)
x=0 x≈23 (sprzeczność z dziedziną), czyli akacja może objąć wszystkich
1 gru 20:40
Saizou :
1 gru 20:48
Saizou : up.
1 gru 21:33
Saizou :
1 gru 21:48
1 gru 21:56
Saizou : mógłby ktoś to sprawdzić
1 gru 22:04
Saizou :
2 gru 09:45
Saizou :
2 gru 11:12
Saizou : czy mógłby ktoś to sprawdzić
2 gru 16:18
Basia: to nie jest ani funkcja kwadratowa, ani parabola
to jest katenoida
wzór funkcji masz podany
y=c(10kx+10−kx)
najniższe miejsce odpowiada x=0
stąd
12 = c(100+100) = 2c
c = 6
14,04 = 6(1025k+10−25k)
z tego trzeba wyznaczyć k (wiesz jak ?)
a potem policzyć
f(100)
2 gru 17:12
Saizou : a czy dla liny między słupami nie będzie to funkcja kwadratowa
2 gru 17:18
Basia: Na osiedlu liczącym 100 domów firma ochroniarska monitoruje 50 domów inkasująca 80 zł
miesięcznie od każdego obiektu. Dla zwiększenia przychodów ogłosiła akcję promocyjną: za każde
dodatkowe 3 domy objęte monitoringiem zmniejsza opłatę o 2 zł miesięcznie. Jaki maksymalny
przychód może uzyskać? Kiedy należy przerwać akcję promocyjną, by przychód już nie zmalał?
a gdzie w Twoim wzorze przychód przy liczbie domów 51, 52, 54,55 itd. ?
f(50) = 50*80 = 4000
f(51)=51*80 = 4080
f(52) = 52*80 = 4160
f(53) = 53*78 = ...
f(54) = 54*78=...
f(55) = 55*78=...
f(56) = 56*76 =...
jednym wzorem tej funkcji chyba nie da się opisać
no chyba, żeby użyć entier
f(50+x) = (50+x)*(80 − [x3]*2)
x ∊{1,2,...,50}
ale zbadać to będzie trudno
albo takiej postaci
f(50+3k) = (50+3k)*(80−2k)
f(50+3k+1) = f(51+3k)= (51+3k)(80−2k)
f(50+3k+2) = f(52+3k) = (52+3k)(80−2k)
gdzie k=0,1,...,16
i trzeba badać te "gałęzie" oddzielnie
a potem wybrać wartość naprawdę największą
2 gru 17:33
Basia: ad.17:18 nie będzie, ona się przed słupem przegina
2 gru 17:34
Saizou : ale przychód zmienia się co 3 domy więc tylko to warto uwzględnić (chyba)
2 gru 17:54
katia: ∞∞∞
2 gru 18:00
Basia: nie Saizu
stawka zmienia się co trzy domy
przychód zmienia się z każdym domem
50 domów ⇒ 50*80 = 4000
51 domów ⇒ 51*80 = 4080
22 domy ⇒ 52*80 = 4160
53 domy ⇒ 53*78 = 4134
54 domy ⇒ 54*78 = 4212
55 domów ⇒ 55*78 = 4290
56domów ⇒ 56*76 = 4256
i tak dalej...............
2 gru 18:01