matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad. 5
Wiola:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π, a jego objętość 96π. Wyznacz długość promienia podstawy.
30 lis 21:10
krystek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1002.html
30 lis 21:14
Kejt:
P
b
=H*2πr 48π=H*2πr
48π
H=
2πr
24
H=
r
V=πr
2
*H 96π=πr
2
*H
24
96=r
2
*
r
96=24r r=...
30 lis 21:17