Dane są zbiory , czy mógłby ktoś rozwiązać
czy moglby: A= {xeR ∧ 3(x−1) ≤ 2x+1},
B= {xeR ∧ (x−3)(x+3) > (x−2)
2 −1}
a) wyznaczyć elementy zbiorów A i B
b) A∩B
c) A − B
ślęczę nad tym od wczoraj i nie mogę zrozumieć. Znalazłem opisy na tej stronie, ale nadal mam
trudność z dodawaniem(nie wiem na czym polega w tym przypadku)
30 lis 08:40
krystek: A rozwiąż nierówność liniową
B też i wówczas :
30 lis 08:57
30 lis 08:57
czy moglby: nic ni erozumiem
30 lis 09:22
czy moglby: odswiezam, prosze o pomoc
30 lis 10:49
Krzysiek : Powiedz co tu nie rozumiec.
ZbiorA . czytasz to tak x nalezy do zbioru liczb rzeczywistych i 3(x−1)≤2x+1 to wyznacz te x
sy
3(x−1)≤2x+1 ⇒3x−3≤2x+1⇒3x−2x≤1+3⇒x≤4 czyli wszytkie x mniejsze od 4 i rowny 4 wiec bedzie to
przedzial x∊(−∞,4> domkniety bo masz ≤4 to A=(−∞4>
Zbior B czytasz tak x nalezy do zbior liczb rzeczywistych i (x−3)(x3)>(x−2)2−1 to trzeba
wyznaczyc te xsy
Rozwiazujesz te nierownosc (x−3)(x+3)=x2−9 ze wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a−b)(a+b)
natomiast (x−2)2=x2−4x+4 tez zewzoru skroconego mnozenia (a−b)2= a2−2ab+b2
No to piszesz x2−9>x2−4x+4−1
x2−9>x2−4x+3 teraz niewiadome na lewa strone a wiadome na prawa i mamy
x2−x2+4x> 9+3⇒4x>12 to x>3 czyli do zbioru B naleaz wszystkie liczby rzeczywiste wieksze od
3 czyli liczby z przedzialu (3,∞) czyli dalej x∊(3,∞)
Narysuj sobie teraz na osi te dwa przedzialy i wyznacz czesc wspolna A∩B beda to tew xsy
ktore naleza jednoczesnie i do zboru A i do zbioru B
Potem roznice tych zbiorow A−B (pisze sie takze A\B) to jest to samo . Czyli bedzie tak nalezy
do zbioru A i nie nalezy do zbioru B . Napisz rozwiazania . Krystek CI podal link jak
rozwiazuje sie na przedzialach.
30 lis 16:39