nie rozumiem
Spastic:
Liczby 16,x−4,1 są kolejnymi wyrazami malejącego ciągu geometrycznego. Ile wynosi suma tych
trzech wyrazów.
Wykonaj obliczenia, odpowiedź uzasadnij
29 lis 23:16
krystek: powtarzasz zad
| | a3 | | a2 | |
def |
| = |
| podstaw i wyliczx |
| | a2 | | a1 | |
29 lis 23:18
29 lis 23:19
Kejt: z własności ciągu geometrycznego:
((x−4)2=16*1
dokończ.
29 lis 23:19
Ajtek:
Tutaj masz podpowiedź
279. Ostatni wzór, własność ciągu geometrycznego.
29 lis 23:20
Beti:
16,x−4,1 − malejący ciąg geom.
czyli: (x−4)2 = 16*1
(x−4)2 = 16
x−4 = 4 lub x−4 = −4
x = 8 x = 0
dla x=8: 16, 4, 1 − malejący c. geom.
dla x=0: 16, −4, 1 − niemonotoniczny c. geom. (a zatem nie jest malejący, więc ten przypadek
odpada)
suma wyrazów: S = 21
29 lis 23:22