Koszt wynajmu autokary wynosi 1440zl.
me: Koszt wynajmu autokary wynosi 1440zl. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano,
co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2 zł.
a) Ile uczniów pojechało na wycieczkę?
b) Jaki był koszt wycieczki?
moze mi ktos to jak najprosciej wytłumaczyc ?
29 lis 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
dubel
29 lis 21:46
Mila: x− planowana liczba uczestników wycieczki
c− cena na osobę
x*c=1440 (cena X liczba osób=1440)
x−3 r zeczywista liczba uczestników wycieczki
c+2 nowa cena dla jednej osoby
(x−3)*(c+2)=1440
rozwiąż układ równan:
x*c=1440
(x−3)*(c+2)=1440
sprawdzę.
29 lis 21:49
nooi: nawet nie wiem jak mam to rozwiazac...
29 lis 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak jak się rozwiązuje wszystkie uklady równań
np.
z pierwszego równania wyznacz 'x'
i wstaw je do drugiego równania
wtedy z drugiego równania wyznaczasz 'y'
wstawiasz je do pierwszego równania wyznaczając 'x'
29 lis 22:00
nooi: (x−3)(144/x +2) =144
tak
29 lis 22:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
nom ... i wyznacz 'x'
29 lis 22:09
Mila: To w której jesteś klasie? w gimnazjum?
x*c=1440
(x−3)*(c+2)=1440⇔xc+2x−3c−6=1440
⇔1440+2x−3c−6=1440
2x−3c=6
2x=6+3c /:2
x=3+1,5c podstawiamy do równania xc=1440
(3+1,5c)*c=1440
3c+1,5c2=1440
1,5c2+3c−1440=0
Δ=9+4*1,5*1440 teraz dokończ, sprawdzę.
29 lis 22:18
29 lis 22:21
29 lis 22:23