krzywa
ewa: krzywa y=x2+ax+b mam punkty (1,5) znajdz a i b
prosze pomózcie mieszkam w anglii i baba nie umie tego wytłumazyc pomocy prosze
29 lis 20:32
krystek: Musisz mieć jeszcze coś dane.
29 lis 20:34
ewa: ma punkt zwrotny (1,5)
29 lis 20:36
ewa: znajdz wartosci a i b tylko tyle mam
29 lis 20:37
Bizon:
ta krzywa to parabola ... a co jes jej "punktem zwrotnym"

? wierzchołek ...
a wzory na współrzędne wierzchołka znasz −
29 lis 20:39
Bogdan:
Domyślam się, że chodzi o:
Krzywa y = x2 + ax + b ma miejsca zerowe x = 1 oraz x = 5
Krzywa jest parabolą.
Gdy dane są jej miejsca zerowe, to można jej wzór zapisać w postaci iloczynowej:
y = (x − 1)(x − 5) ⇒ y = x2 − 6x + 5
Stąd a = −6, b = 5
PS. Ty możesz też kiedyś zostać przez jakąś małolatę nazwaną "babą"
29 lis 20:40
Bogdan:
Jeśli punkt W(1, 5) jest wierzchołkiem paraboli, to stosujemy postać kanoniczną:
y = (x − 1)2 + 5 ⇒ y = x2 − 2x + 6, a = −2, b = 6
29 lis 20:42
krystek: "Baba" nie umie wytłumaczyć a małolata napisać poprawnie treści zadania.
29 lis 20:42
ewa: przepraszam ale ona nie umie tego normalnie wytłumaqczyc a do tego nie wiem co robimy co lekcje
zmienia temat
29 lis 20:46
krystek: Bogdan Podał Tobie jakie mogą być możliwości rozwiązania.
29 lis 20:48
ewa: super dzieki a jak sie znajduje najmniejsza i najwieksza wartosc y=5x2−30x+7?
29 lis 20:49
ewa: jak to sie robi?
29 lis 20:50
29 lis 20:52
krystek: | | −Δ | |
Najmniejsz wartość jest w wierzchołku q= |
| a największa to ∞ (mówimy ,że nie |
| | 4a | |
istnieje)
29 lis 20:52
29 lis 20:53
ewa: ok ale nie znam tego wzoru my tego nie stosujemy
29 lis 20:55
ewa: dzieki za pomoc
29 lis 20:56