parametry m
Callanthe: Dla jakich wartości parametru m proste l1 i l2 są prostopadłe?
l1 : x + my − 9 = 0
l2 : 0,1x − 0,02y + 3 = 0
29 lis 20:20
29 lis 20:20
krystek: I sposób
zapisz je w postaci kierunkowej y=ax+b i ą prostopadłe gdy
a1*a2=−1
29 lis 20:21
krystek: Witaj
Eto
29 lis 20:22
Callanthe: Jak przekształcić l1?
To będzie
x = my − 9 = 0
my = 9 − x
y = 9m − xm
y = (9 − x)m ?
29 lis 20:35
krystek: A jak wyliczysz ?
2x=5
29 lis 20:36
29 lis 20:38
Callanthe: No tak mój błąd. I co dalej?
29 lis 20:54
pigor: ... lub dane proste w postaci ogólnej będą
prostopadłe
⇔ iloczyn skalarny wektorów normalnych prostych
[1,m] o [0.1,−0.02]= 0 ⇔ 1*0,1+ m*(−0,02)= 0 ⇔
⇔ 0,02m= 0,1 ⇔ 2m= 10 ⇔
m=5 . ...
29 lis 21:46