mógłby ktoś pomóc?
Adrianna: Marek jest starszy od Magdy. Jeśli przestawimy obie cyfry liczby całkowitej wyrażającej wiek
Marka, to otrzymamy wiek Magdy. Ponadto różnica kwadratów liczb wyrażających wiek każdego z
nich jest kwadratem liczby całkowitej. Ile lat ma Marek, a ile Magda?
29 lis 17:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech xy oznacza wiek Marka (xy to są kolejne cyfry wieku)
mozna ten wiek zapisać 'matematycznie' jako x*10+y
wiemy, że wiek Magdy jest przestawieniem cyfr wieku Marka czy wynosi y*10+x
i teraz:
a) (10x+y)2 − (10y+x)2 = k2 ; gdzie k to liczba całkowita
czyli:
99x2 − 99y2 + 20xy − 20xy = k2
99(x2−y2) = k2
9*11*(x−y)(x+y) = k2
32 *11*(x−y)(x+y) = k2
jaki z tego wniosek?
x−y podzielne przez 11 <−− nierealne bo x i y to liczby całkowite z przedzialu <1;9>
x+y podzielne przez 11 ... a nawet muszą wynosić dokładnie 11
a więc x+y =11
natomiast x−y musi być kwadratem jakiejś liczby całkowitej ... jako że x−y < 9
to:
a) x−y = 12 = 1
b) x−y = 22 = 4
rozwiązujesz uklad równań dla obu przypadków
29 lis 17:27
b.: Marek: 10a+b
Magda: 10b+a
mamy a>b oraz następująca liczba jest kwadratem:
(10a+b)2 − (10b+a)2 = ... = 32*11(a+b)(a−b)
skąd wynika, że 11 dzieli (a+b)(a−b), oraz że (a+b)(a−b) jest postaci 11k2
a oraz b są jednocyfrowe, więc ...
(dokończ)
29 lis 17:28
Adrianna: przepraszam, ale nic nie rozumiem. nie chodzi mi żebyście napisali mi gotowy wynik, tylko jakby
ktoś mógłby mi wytłumaczyć...
29 lis 17:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz − ale czego dokladnie nierozumiesz

(od którego miejsca − tylko nie pisz że od
początku)
29 lis 17:39
Adrianna: 99x2 − 99y2 + 20xy − 20xy = k2 dokładnie od tego. jestem w drugiej gimnazjum, i nie miałam
jeszcze tego.
29 lis 17:41
b.: zacznij więc od obliczenia
(10x+y)
2 − (10y+x)
2
możesz np. skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia
55
29 lis 19:44