Rozłóż wyrażenia na czynniki, stosując wzory skróconego mnożenia:
Maciej: Rozłóż wyrażenia na czynniki, stosując wzory skróconego mnożenia:
a) x
3−3x
2+3x−1
b) x
3+18x
2+108x+216
c) 27−27y+9y
2−y
3
d) 8x
3+36x
2y+54xy
2+27y
3
e) 1+6x+12x
2+8x
3
f) 1−15y+75y
2−125y
3
Bardzo proszę o pomoc ! Nie umiem tego zrobić nie było mnie na lekcji i nie mam pojęcia jak to
się robi
28 lis 22:18
krystek: Rozpisz( x−1)3=
28 lis 22:20
krystek: b)(x+6)3
Pozostałe samodzielnie
28 lis 22:21
28 lis 22:23
Maciej: Wynik to ja znam ale prosiłbym o rozpisanie i wyjaśnienie skąd to się bierze ...
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
28 lis 22:25
Maciej: Może ktoś pomóc ?
28 lis 22:29
Maciej: 
Proszę
28 lis 22:42
zośka: Ada) =x3−x2−2x2+2x+x−1=x2(x−1)−2x(x−1)+(x−1)=
(x−1)(x2−2x+1)=(x−1)(x−1)2=(x−1)3
28 lis 22:51
zośka: e) 1+6x+12x2+8x3=13+3*(2x)*12+3*(2x)2*1+(2x)3=(2x+1)3
ze wzoru (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
28 lis 22:59
zośka: f) 1−15y+75y2−125y3=13−3*(5y)*12+3*(5y)2*1−(5y)3=(1−5y)3
ze wzoru (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
28 lis 23:04
zośka: d) =(2x)3+3*(2x)2*(3y)+3*(2x)*(3y)2+(3y)3=(2x+3y)3
na mocy wzoru (a+b)3=...
28 lis 23:06
zośka: ad b) 216=63
x3+18x2+108x+216=x3+3*x2*6+3*x*62+63=(x+6)3
na mocy wzoru (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
28 lis 23:11
Maciej: Dziękuję bardzo za rozwiązanie i pomoc w zadaniach

Pozdrawiam.
28 lis 23:30
5621513: πΔΔΔΔΔ
10 gru 21:28
kakakakakkakakaka lal jestem S: ∞
10 sty 11:27