Trygonometria - Równanie
Basiaa : Rozwiąż rówanienie √3 sinx + cosx= √2
28 lis 21:02
ICSP: podziel to równanie przez 2
28 lis 21:29
Basiaa: Zrobiłem ale właśnie nie wiem co dalej

Niestety byłem chory go ten temat omawiany był na
lekcji
28 lis 21:41
28 lis 21:43
Basiaa: Ale byków narobiłam klawiatura na baterie ...
byłam chora gdy ten temat był omawiany na lekcji .
28 lis 21:43
ZKS:
Dwie osobowości.
28 lis 21:49
Basiaa: Podobno płci pięknej chętniej się pomaga niestety , jak widać byłem bardzo niekonsekwentny nie
zmienia to jednak faktu , że potrzebuję pomocy. Tak więc proszę o rozwiązanie zadnia bym mógł
pójść spać i zrobić jutro ładnie zadanie na kartkówce.
Za zamieszanie przepraszam !
28 lis 21:53
ZKS:
Jak podzieliłeś równanie przez 2 to co dostałeś?
28 lis 21:55
basiaa: P{3}/2 *sinx + cosx − √2/2=0
28 lis 22:00
basiaa: A no i oczywiście tam ma być też cosx /2
28 lis 22:01
ZKS:
Ale czy ktoś coś mówił więcej żebyś przenosił na drugą stronę?
| | √3 | | 1 | |
Jak mógłbyś zamienić |
| na funkcję trygonometryczną tak samo |
| . |
| | 2 | | 2 | |
28 lis 22:07
basiaa: Cosx π/6 *sinx + sinx π/6 *cosx =√2/2 ?
28 lis 22:13
ZKS:
W porządku. Teraz wykorzystaj wzór
sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x) = sin(x + y)
28 lis 22:15
basiaa: Sin(x+π/6) ={2}/2 ?
28 lis 22:17
ZKS:
Tak. Dalej już dasz radę czy nie bardzo?
28 lis 22:21
basiaa: Potem ze x + π/6 =π/4 ?
28 lis 22:25
ZKS:
Nie zapomnij o drugim rozwiązaniu i okresie. Jeżeli masz sin(x) = sin(y) to
x = y + k * 2π ∨ x = π − y + k * 2π
28 lis 22:27
basiaa: Czyli x= π/12 +2 kπ lub x= 11π/12 + 2 kπ
28 lis 22:30
28 lis 22:39