Wykonaj Dzielenie:
Michalłłlll: | | x2+4x+4 | | x2+x−2 | |
b) |
| : |
| = |
| | 4x−2 | | 4x2−1 | |
| | 4x2+2xy | |
c) (4x2−y2) : |
| = |
| | y | |
| | x2−4y2 | | 2y−x | |
e) |
| : |
| = |
| | 4xy2 | | 6x2y | |
| | x2y−y3 | | xy−y2 | |
f) |
| : |
| = |
| | 2xy | | 6xy2 | |
| | x+1 | | x2+2x+1 | |
g) |
| : |
| = |
| | x2+6x+9 | | 3x+9 | |
| | x2−2x+1 | | 2x−2 | |
h) |
| : |
| = |
| | x2+4x+4 | | x2+2x | |
28 lis 20:09
krystek: Rozkładaj na czynniki i dzielenie zastąp mnożeniem przez odwrotność drugiego ułamka i skracaj
28 lis 20:11
krystek: | | x+1 | | 3(x+3) | |
g) |
| * |
| = |
| | (x+3)2 | | x+1)2 | |
28 lis 20:14
Michalłłlll: g) wyszło mi coś takiego:
Czy jeszcze coś mogę z tym zrobić?
28 lis 20:20
krystek: nie. Jeszcze zał mianownik≠0
28 lis 20:21
Michalłłlll: co zrobic?
28 lis 20:26
28 lis 20:30
Michalłłlll: mógłbyś zrobić przykład B)

Próbuje go zrobić i nie wiem czy mam dobrze^^
28 lis 20:40
Krzysiek : | x2+4x+4 | | x2+x−2 | |
| : |
|
|
| 4x−2 | | 4x2−1 | |
teraz x
2+4x+4=(x+2)
2 ze wzoru (a+b)
2=a
2+2ab+b
2
4x−2=2(2x−1)
x
2+x−2=(x+2)(x−1) zamienilem postac ogolna na iloczynowa
4x
2−1=(2x−1)(2x+1) ze wzroru skroconego mnozenia a
2−b
2=(a+b)(a−b) Zapiszmy to teraz tak
| | x2+4x+4 | | 4x2−1 | |
|
| * |
|
|
| | 4x−2 | | x2+x−2 | |
| (x+2)2 | | (2x+1)(2x−1) | |
| * |
| poskracaj i bedzie git. |
| 2(2x−1) | | (x+2)(x−1) | |
29 lis 00:05