Wykładnicze równanie
arczi: Proszę.... 5*2x−2x=32
28 lis 18:58
28 lis 18:59
arczi: ale tam są jakies bzdury
28 lis 19:00
Patryk: a spróbuj zrobic to
5t−t=32
28 lis 19:04
Patryk: faster
28 lis 19:05
PW: A "na krowach"?
Pięć krów odjąć jedna krowa = cztery krowy (krowa to 2x). Po lewej stronie jest więc
4.2x (cztery krowy)
Teraz mamy problem:
Cztery krowy kosztują 32 złote. Ile kosztuje jedna krowa?
4.2x = 32
Odpowiedź: Jedna krowa kosztuje 32:4=8 złotych
2x = 8.
Gdyby po obu stronach była potęga dwójki, to wiedzielibyśmy co zrobić I tu olśnienie: przecież
8=23.
No to mamy
2x = 23.
Uczniowie mówią: "opuszczam podstawy potęg" i dostają trójkę. Matematycy powołują się na
różnowartościowość funkcji wykładniczej i ... opuszczają podstawy.
x = 3.
Odpowiedź: Pierwiastkiem równania jest liczba 3.
Uwaga. Pominąłem ustalenie dziedziny równania, co każdy uczeń winien zrobić na początku.
Jest to oczywiście zbiór wszystkich liczb rzeczywistych, dlatego można było nie sprawdzać, czy
3 nadaje się na pierwiastek (należy do dziedziny).
29 lis 15:38
kubkow: nie można po prostu tego zrobić tak?
5*2x−2x=32
2x(5−1)=32
2x * 4 =32 :4
2x=8
2x=23
x=3
29 lis 15:45