wielomiany
kukulamuniu: wielomian w(x)= a
2 − 3a−4) x
3+5x
2−6x+7 jest wielomianem stopnia drugiego dla
A. a E R B. a E R\{0} C. a E R\{−1;4} D. a E {−1,4}
baaaardzo proszę o rozwiazanie
28 lis 18:19
Piotr:
popraw zapis tego wielomianu.
28 lis 18:20
kukulamuniu: w(x)= (a2 − 3a−4) x3+5x2−6x+7
28 lis 18:23
Piotr:
rozwiaz rownanie a2 − 3a − 4 = 0
28 lis 18:25
kukulamuniu: przepraszam bardzo, ale ja naprawde jestem noga z matmy...
28 lis 18:26
28 lis 18:26
Krzysiek : Nie bede CI tego rozwiazywal ttylko dam CI wslazowke. Ile musi wynosic wspolczynnik przy x3
zeby ten wielomian byl stopnia drugiego . No. DObrze myslisz powinien wynosic 0 wiec napisz
sobie ze a2−3a−4=0 to rozwiaz to rownanie kwadratowe i zobaczysz do czego nalezy a
28 lis 18:30
Piotr:
patrzac na odpowiedzi to wystarczy tylko delte obliczyc. jesli >0 to odp D.
28 lis 18:30
kukulamuniu: aaaa ok to rozumie, a co z reszta? zostawiam?
28 lis 18:30
Piotr:
reszta Cie nie interesuje.
28 lis 18:31
kukulamuniu: no wyszlo −1 i 4 ale to bedzie odp C czy D?
28 lis 18:32
Piotr:
tylko dla −1 lub 4 ten wielomian bedzie stopnia 2 wiec ktora odpowiedz ?
28 lis 18:33
kukulamuniu: hmmmmm...ja bym dala D
28 lis 18:35
Piotr:
28 lis 18:39