prawdopodobienstwo
basia: Pomocy Zadanie z Prawdopodobieństwa
W zestawie egzaminacyjnym umieszczono 12 tematów z algebry , 9 z geometri i 6 z rachunku
prawdopodobienstwa. Zdający wylosował dwa tematy (bez zwracania). Obliczyć
prawdopodobienstwo, że drugim razem wylosował temat z algebry
28 lis 16:06
basia: pomożecie ?
28 lis 16:17
Mati_gg9225535: a masz odpowiedz zeby sprawdzic czy dobrze wyszlo bo nie mam pewnosci ? : >
28 lis 16:24
kk: 9/26
28 lis 16:27
kk: a nie to algebry

12/26, albo w sumie nie wiem..
28 lis 16:29
Mati_gg9225535: 40/81 ?
28 lis 16:31
basia: właśnie nie mam odpowiedzi
28 lis 19:26
basia: to pokaż jak to obliczyłeś
28 lis 19:26
basia:
28 lis 19:29
28 lis 22:06
Basia:
12+9+6 = 27
pierwsze losowanie: 27 możliwości
drugie: 26 możliwości
|Ω| = 27*26
A − drugie jest z algebry ⇔ (pierwsze i drugie z algebry) lub (pierwsze nie, a drugie tak)
|A| = 12*11+ 15*12 = 12(11+15) = 12*26
| | 12*26 | | 12 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 27*26 | | 27 | | 9 | |
albo
jak najbardziej drzewko
28 lis 22:12
Basia: ze schematu Bernouli'ego nie można
schemat określa tylko liczbę sukcesów w n próbach i jest mu wszystko jedno kiedy te
sukcesy nastąpiły
tu nie jest wszystko jedno; sukces ma być koniecznie drugi
a pierwsze może być i sukcesem, i porażką
schemat "wysiada"
28 lis 22:15
Mati_gg9225535: mądra Kobieta

a ja lepiej sie nie bede jeszcze tykał prawdopodobieństwa
28 lis 23:39