matematyka proszę o pomoc
Justyna: 7 Zadanie− W jakiej skali należy przekształcić prostokąt F,którego wymiary są równe 2cm na 5
cm,aby otrzymać prostokąt o obwodzie 12 cm
8 Zadanie− W kwadracie o polu 10 cm kwadratowych połączono
kolejno środki boków. Oblicz pole wyznaczonego w ten sposób czworokąta?
6 Zadanie− Podaj długość
boku kwadratu jeżeli długość środka jednego boku od końca preciwległej na bok jest 3√5?
28 lis 10:17
Buuu:

Zad. 8.
Łącząc środki kwadratu otrzymuje sie romb o przekątnych(właściwie przekątnej): a i a
Pole rombu opisuje wzór:
P = 0,5*przekątna1* przekątna 2 = 0,5*a*a = 0,5a
2
Dla a = 10:
0,5*10
2 = 50
28 lis 10:22
Buuu:
Zad. 7.
ObP = 2(2+5) = 14
ObP' = 12
28 lis 10:24
28 lis 10:24