[P[Funkcja kwadratowa]]
Kasia: Zadanie 1
[P[Sprawdź rysując wykres czy punk A=(2;4) leży na wykresie funkcji

]
b) y= −x
2
c) y= 2x
2
Zadanie 2
[P[Podaj o ile jednostek i w którą stronę należy przesunąć wykres y=2x2, aby otrzymać postać

]
a) y= 2(x−1)
2+3
b) y=2x
2−2
c) y=2(x+2)
2
28 lis 10:14
Aga1.:

1.a)
28 lis 10:18
Aga1.: 2.a) w prawo o 1 jednostkę i do góry o 3 jednostki.
28 lis 10:19
Kasia: w tym drugim wystarczy wypisac te jednostki?
28 lis 10:22
Aga1.: tak.
28 lis 10:25
28 lis 10:26
Kasia: dzieki
28 lis 10:27
Kasia: nie rozumiem 1 zadania
28 lis 10:36
Kasia: pomocy z 1 zad

:(:(
mógłby ktos mi to dokladnie obliczyc bo nie ogrniam tego:(
28 lis 11:22
aniabb:

normalnie to wstawiasz współrzędne do równania i sprawdzasz ale skoro masz na wykresie to
trzeba sobie narysować
jak widać nie nalezy
28 lis 11:22
aniabb:

o juz miałas a)

no to b)
jak widać tym bardziej nie
28 lis 11:24
aniabb:

c) i znów nie trafił w linię
28 lis 11:25
Kasia: czyli żaden nie leży na wykresie funkcji
28 lis 11:29
aniabb: ano
28 lis 11:30
xxx: Aby sprawdzić czy należy do wykresu, bierzemy wartość x i postawiamy pod iksy w funkcji.
Następnie obliczamy równanie powstałe z tej funkcji. Jeżeli wyjdzie nam y to punkt należy do
wykresu

Np:
punkt:
x = 2, y = 5
funkcja
c) y = 2x
2
Podstawiamy:
y=2*2
2
y=2*4
y=8
28 lis 12:23
aniabb: xxx ale niestety polecenie było Sprawdź rysując wykres czy punkt...
28 lis 12:25
xxx: lub
A= (2,4)
c) y=2x2
4=2*22
4=2*4
4=8
L≠P więc dany punk nie należy do wykresu funkcji
28 lis 12:32
Kasia: liczac tym sposobem wychodzi mi ze w b) punkt lezy na wykresie funkcji
bo:
y=−xw
4=−22
4=4
L=P
28 lis 12:37
aniabb: ale tego minus nie podnosisz do kwadratu więc masz 4≠−22 =−4
28 lis 12:38
Kasia: czeemu nie podnoszę?
28 lis 12:40
aniabb: bo masz napisane −x2 a nie (−x)2
28 lis 12:48
aniabb: tak jak 2x2 ≠ (2x)2=4x2
28 lis 12:49
Kasia: aaaaa :
28 lis 12:56
M: w zad 1 zaden z wykresow nie lezy w punkcie A
28 lis 14:27
ff: Narysuj wykres funkcji y =2 / x+3
6 kwi 20:44
ff:
6 kwi 20:48