Podaj o ile jednostek i w którą stronę należy przesunąć wykres y=2x^2, aby otrzy
Kasia: Podaj o ile jednostek i w którą stronę należy przesunąć wykres y=2x2, aby otrzymać postać:
a) y= 2(x−1)2+3
b) y=2x2−2
c) y=2(x+2)2
28 lis 09:14
aa: a) jedna w prawo 3 w górę
b) 2 w dół
c) 2 w lewo
28 lis 09:26
aga: a jak to wyliczyc?
28 lis 10:19
Aga1.: Nie liczyć, tylko patrzeć .
Postać kanoniczna y=a(x−p)2+q
Bierzemy z nawiasu liczbę i przesuwamy w prawo lub w lewo.
Jak dodatnia to w lewo , jak ujemna to w prawo.
Liczba na końcu (bez x) wskazuje nam przesunięcie wzdłuż osi y.
Jak dodatnia to do góry, jak ujemna to w dół .
I wszystko.
28 lis 10:24
28 lis 10:25