zamień postać ogólną na postać kanoniczna funkcji
aaala: zamień postać ogólną na postać kanoniczna funkcji:
a) y=x2+5x+2
b) y=x2+3x−1
c) y=−x2+4x+6
d) y=x2+4x+1
28 lis 10:07
Buuu:
f(x) = ax
2 − bx + c
f(x) = a(x − p)
2 + q
| | −b | | −Δ | |
p = |
| ; q = |
| ; Δ = b2 − 4ac |
| | 2a | | 4a | |
Podstawić, wyliczyć
28 lis 10:09
28 lis 10:11
Aga1.: a) y=
1x
2+5x+2
a=1,b=5, c=2
Δ=b
2−4ac=5
2−4*1*2=25−8=17
Postać kanoniczna
y=a(x−p)
2+q
odp.
I następne wg tego schematu.
28 lis 10:14
28 lis 10:17
aaala: moglby ktos napisac tylko odp bo chcialabym zobczyc xczy dobrze zrobilam te zad:(
28 lis 10:21
aniabb: mogłabyś napisać te zadania..to zobaczymy czy dobrze
28 lis 10:22
Kasia: c) y=−1(x−2)
2−2
d) y=1(x+2)
2−3
28 lis 10:33
Kasia: dobrze?
28 lis 10:35
Kasia: 
?
28 lis 10:46
Jolanta: b dobrze w c q żle
28 lis 11:09
Jolanta: d dobrze
28 lis 11:11
28 lis 11:14
Kasia: nie moge doszukać sie błedu:(
28 lis 11:14
Kasia: w c)
p=2 q=−2 Δ=−8
28 lis 11:17
28 lis 11:17
Kasia: aaa no tak ja pomylalim znaki i wyszlo mi
Δ=16−24=−8
dzieki
28 lis 11:20
Kasia: a reszta dobrze?
28 lis 11:20
Jolanta: przeciez napisałam że dobrze
28 lis 11:28
aniabb: o ile poprawiła mianownik w a)
28 lis 11:29
Kasia: w a) mianownik mialam 4 tylko zrobilam bląd przy przepisywaniu
28 lis 11:30
xx: w c)
Q wyszło −10 czy 10?
28 lis 13:45
eli: c)
Δ=40
p={−4}{−2}
q=2
q=
−40−4
q=10
y=−1(x−2)
2−10
28 lis 13:56
aaala: to − 10 powinno byc czy 10



28 lis 14:01
aaala: 
?
28 lis 14:06
aaala: sprawdziłby to ktos?
28 lis 14:14
aniabb: PLUS 10
28 lis 14:17
aniabb: z wyniku wykonaj działania i sprawdź czy masz to co na początku było
28 lis 14:18
Piotr:
+10
28 lis 14:18