aalgeeeebraaaaaaaaaaaa
elo : zad2 kwadrat roznicy liczb √3+√2 i √3− √2 jest rowny:
27 lis 23:03
27 lis 23:06
elo : a wyjdzie
8 czy 4
√6 

?
27 lis 23:07
elo : a wyjdzie
8 czy 4
√6 

?
27 lis 23:08
krystek: Zapisz swoje liczenie!
27 lis 23:08
elo : no w poleceniu jest kwadrat roznicy więc mysle ze zrobilam zle bo zrobilam w 2och kwadratach i
wyszlo mi 4
√6
(√3+√2 )
2 − (√3− √2 )
2= tutaj zastosowalam wzory skroconego i wyszlo ...
− >> 3 + 2
√6+2−3+2
√6−2=4
√6
a inni piszą, że ma być 8 ale to 8 za cholere mi nie wychodzi
27 lis 23:12
PW: Jak każdy kwadrat różnicy: (kwadrat pierwszej liczby) plus (kwadrat drugiej liczby) minus
(podwojony iloczyn pierwszej przez drugą).
Ale to byłaby niepotrzebna robota. Skoro "różnicy", to obliczmy tę różnicę (będzie szybciej):
(√3+√2) − (√3−√2) = 2√2,
a więc kwadrat różnicy jest równy
(2√2)2 = 22(√2)2 = 4.2 = 8.
27 lis 23:13
elo : aa oki dzięki

))))
27 lis 23:14
elo : nie wiem tylko jak ci wyszlo 2{p}2
27 lis 23:41
elo : 2√2
27 lis 23:41
elo : ok wiem
27 lis 23:51