Napisz równanie kierunkowe prostej o współczynniku kierunkowym a
Tamara: Napisz równanie kierunkowe prostej o współczynniku kierunkowym a, wiedząc że do tej prostej
należy punkt P.
a) a=1, P=(2, −2)
b) a=−3, P=(3, −7)
c) a=0, P=(−2, 3)
d) a=−
56, P=(−1, 1)
Proszę o pomoc i wyjaśnienie na przykładzie

Dziękuję
27 lis 20:43
Kejt:
postać kierunkowa prostej: y=ax+b
a=1 => y=x+b
dalej..przechodzi przez punkt P(2;−2) tzn., że jeśli podstawimy za 'x' 2 to powinno nam wyjść
'−2', więc:
−2=2+b
b=−4
nasze równanie to:
y=x−4
dalej dasz sobie radę?
będę pomagać
27 lis 20:45
Tamara: czyli na przykładzie b
a=−3 => y=ax+b
−7=−3*3+b
−7+9=b
b=2
y=−3x+2
Cieszę się, ze są tutaj ludzie, którzy to rozumieją i są chętni do pomocy, dziękuję
27 lis 20:56
Kejt: wszystko ok, tylko drobna uwaga co do pierwszej linijki:
a=−3 => y=
−3x+b
27 lis 20:58
27 lis 20:58
Tamara: Było, ale zgubiłam wątek i poszło
27 lis 21:07
Tamara: koniecznie trzeba dopisywać =>−3x+b etc?
27 lis 21:08
Piotr:
podstawiasz po prostu a,x,y do rownania prostej i wyliczasz b. i tyle
27 lis 21:13
Tamara: o to mi właśnie chodziło, dziękuję!
27 lis 21:14
Piotr:
proszę
27 lis 21:23