Geometria analityczna, współczynnik kierunkowy a, prosta
Tamara: Napisz równanie prostej, która ma współczynnik kierunkowy "a" i przechodzi przez punkt "P"
jeśli:
a) a=3 i P=(0,5)
b) a=−1 i P=(−2,−3)
c) a=
23 i P=(3,2)
d) a=0 i P=(0,4)
Pomoże ktoś?
Dziękuję za odpowiedzi
27 lis 15:38
nietopyrek: y= ax +b
współrzędne punktów to (x.y)
musisz po prostu po podstawiać to wszystko i gotowe
27 lis 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólny wzór funkcji:
(y−yo) = a*(x−xo)
gdzie xo,yo to współrzędne punktu przez który przechodzi prosta ... a 'a' to współczynnik
kierunkowy
27 lis 15:42
Tamara: Wydaje mi się, że bez przykładu nie zrozumiem tego
27 lis 15:50
pigor: ... lub jeśli
y=ax+b i y1=ax1+b / − stronami ⇒
y−y1=a(x−x1) − szukane równanie prostej
przez
1 dany punkt
(x1,y1) i danym współczynniku kierunkowym [a[a]]
i teraz tylko sobie podstaw i doprowadź do postaci
Ax+By+C=0 lub y=ax+b . ...
27 lis 15:52
Tamara: Całkiem serio, bez przykładu się gubię, definicje zawsze niewiele mi mówią jeśli nie widzę
przykladu
27 lis 15:56
Tamara: a=3 i P=(o;5)
y=ax+b
y=3x+b
5=b
y=3x+5
?
27 lis 16:01
Piotr:
5 = 3*0 + b
5 = b
y = 3x + 5
27 lis 16:04
Tamara: b) y=−x−5
27 lis 16:08
Piotr:
27 lis 16:09
Tamara: c) y=23x−53
d) i tutaj nie wiem, jak jest a=0 i x=0 to tego x ostatecznie nie ma?
y=4?
27 lis 16:10
Krzysiek : Co to za mina. Postac kierunkowa rownania prostej jest taka y=ax+b
Teraz jesli prosta przechodzi przez punkt to to oznacza ze ten punkt nalezy do prostej i
spelnia jej rownanie
Wezmy na tapete przyklad a.Mamy tam ze a=3 i P(0,5) Nie piszesz P=(0,5) tylkoP(0,5)
Co to oznacza P(0,5) oznacza to ze punkt P ma wspolrzedne x=0 i y=5 .
wobec tego do wzoru na postac kierunkowa prostej y=ax+b podstawiamy za x=0 i za y=5 . Mamy
tez podane a =3 mozemy zapisac wiec ze y=3x+b no to podstawmy za x=0 i y=5 i mamy
5=3*0+b to 5=0+b to 5=b czyli b=5 to rownanie naszej prostej o a=3 i przechodzacej przez
punktP(0,5) bedzie mialo postac jesli za b podstawimy 5 y=3x+5
Pozostale zrob tak samo
27 lis 16:12
Piotr:
c) źle
d) dobrze
27 lis 16:14
Tamara: c) y=−23
:x
27 lis 16:18
Tamara: x*
27 lis 16:18
Tamara: Dziękuję wszystkim serdecznie za dokładne objaśnienie tego zadania, rozumiem
27 lis 16:19
Piotr:
bez minusa
27 lis 16:19
Tamara: Hm, w zeszycie zapisałam bez, nie wiem dlaczego dodałam go tutaj

Dziękuję!
27 lis 16:23