Granica funkcji
danoel:
Byłbym wdzięczny za pokazanie jak można to rozwiązać z góry dzięki
przy x →
∞
27 lis 15:10
danoel: ?
27 lis 16:11
27 lis 16:44
danoel: | | ∞ | |
chodzi o to że ciągle wychodzi mi |
| |
| | ∞ | |
27 lis 16:51
Franek: | | ∞ | |
zadania w linku które Ci podałem także mają symbol nieoznaczony [ |
| ], |
| | ∞ | |
27 lis 16:53
danoel: wiem ale muszę obliczyć granice czyli trzeba dojść do symbolu oznaczonego, te przykłady które
mi przysłałeś umiem zrobić ale tego co mam to nie umiem
27 lis 17:00
Mila: wyłącz w mianowniku x
będzie wtedy mianownik
granica całości to
∞
27 lis 17:02
Franek: | | 2 | |
M=√x3+2 = √x3(1+ |
| ) = √x3 * √1 + 2/x3 a teraz  |
| | x3 | |
27 lis 17:03
Franek: hmm...
Mila
√x3 ≠ x
27 lis 17:04
danoel: Franek mógłbyś podać końcowy wynik w sumie to tez tak robiłem i nie wychodzi
27 lis 17:08
Franek: √x3 = x
3/2
L=x
1/2 +0+0
M= x
3/2 * 1
Mianownik jest większy od licznika
granica dąży do 0
27 lis 17:12
danoel: patrze teraz na odpowiedzi i pisze że granicą jest ∞
27 lis 17:19
Franek: w mianowniku jest to pierwiastek 2 stopnia czy 3?
27 lis 17:23
danoel: 2
27 lis 17:26
danoel: x jest do potęgi 3 ale pierwiastek jest stopnia 2
27 lis 17:26
Franek: może błąd w odpowiedziach
27 lis 17:29
Franek: | | √x | | √x | |
liczyłem 3 razy za każdym razem wychodzi mi |
| = |
| |
| | √x3 | | (√x)3 | |
27 lis 17:30
danoel: w końcu mi wyszło dzięki za pomoc Franek
27 lis 17:31
Franek: spoko
27 lis 17:32
danoel: mogę napisać jak to zrobiłem
27 lis 17:32
danoel: w sumie dużo pisania no nic dzięki
27 lis 17:33
Franek: to napisz
27 lis 17:33
Franek: może się komuś sprzyda
27 lis 17:34
danoel: chwilka
27 lis 17:34
danoel: x→
∞
| | x2−x+4 | |
lim |
| |
| | √x3 * √1+ 2/x3 | |
| | x3/2 * (x1/2 − x−1/2 + 4/x3/2) | |
lim |
| |
| | x3/2 * √1+ 2/x3 | |
| | x1/2 − x−1/2 + 4/x3/2 | | ∞ − 0 + 0 | |
lim |
| = |
| =∞ |
| | √1+ 2/x3 | | 1 | |
27 lis 17:47
Franek: ja podzieliłem licznik przez x
2/3 to zapomniałem podzielić mianownika
eh...
27 lis 17:56