l.rz.
Mario: √2(2−2√2)2 + √2(2+2√2)2
27 lis 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
to juz było wielokrotnie
√2a2 = √2*|a|
zastosuj to
27 lis 14:28
dumka: √4(1−√2)2 +
√4(1+√2)2 =
√4(1−2√2+2) +
√4(1+2√2+2) =
√4(3−2√2) +
√4(3+2√2) =
√12 − 8√2 +
√12 + 8√2 =
√12−8√2+12+8√2 =
√24= 2
√6
ja myśle że tak wyjdzie
27 lis 14:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
dumka −−− przecież to wychodzi liczba rzeczywista = 8
27 lis 14:39
Mario: podobnie robie, tylko mi wychodzi 4√2 a ma wyjść 8..
27 lis 14:39
Mario: no własnie jak ma wyjsc te 8?
27 lis 14:40
Mario: jest może coś takiego przy takich równaniach, że jak moduł jest ujemny to zmieniamy w nim
znaki bo wtedy by nmi wyszło
27 lis 14:42
Mario: ?
27 lis 14:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
a spojrząłęs na to co napisałem o 14:28
√2*(2−2√2)2 =
√2*
√(2−2√2)2 =
√2 * |2−2
√2|
analogicznie druga część
następnie opuszczasz (w prawidłowy

sposób) wartość bezwzględną i wyjdzie Ci 8 a nie 4
√2
27 lis 14:45
Mario: w sume to chyba jest.. bo jest taka zasada ze Ix−yI = Iy−xI ale skąd mam wiedziec ze mam to
akurat tak przeklształcic?
27 lis 14:45
27 lis 14:45
Mario: a co znaczy w prawidłowy sposób?
27 lis 14:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak znaczy jak

(2−2
√2) jest większe czy mniejsze od zera

to ile wynosi |2−2
√2|
27 lis 14:46
Mario: jest ujemne
27 lis 14:48
Mario: chcesz mi powiedziec że jeśli moduł jest ujemny to używa się tego Ix−yI = Iy−xI ?
27 lis 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli ile będzie wynosiło |2−2
√2| po opuszczeniu wartości bezwzględnej
27 lis 14:48
27 lis 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
ile wynosi |2−5|

a ile wynosi |2−π|

to ile wynosi |2−2
√2|
27 lis 14:50
27 lis 14:50
Mario: 2+5?
27 lis 14:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
dumka −−−

używam nie dlatego, ze się 'wkurzam' tylko aby podkreślić słowo/zwrot
czasami napisze drukowanymi (to też niby krzyczę)
czasami na czerwono (to się denerwuję)
27 lis 14:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
|2−5| = |−3| = 3 ... tak

a nie 2+5 = 7
27 lis 14:52
Mario: 2+π
2+2√2
?
27 lis 14:52
27 lis 14:53
Mario: no własnie nie mogłem tego w teorii znaleźć
czyli chyba dobrze mówiłem w połowie tematu ze trzeba skorzystać z tego Ix−yI = Iy−xI i wtedy
wyjdzie że I2−2√2I = 2√2−2 tak?
27 lis 14:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mario −−−− z zapisu:
Ix−yI = Iy−xI
nie wynika w żaden sposób I2−2√2I = 2√2−2
to: I2−2√2I = 2√2−2 wynika z tego, że:
2−2√2 < 0 ... a więc |2−2√2| = −(2−2√2) = −2 + 2√2 = 2√2 − 2
27 lis 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
a to wynika wprost z definicji wartości bezwzględnej
27 lis 15:00
27 lis 15:00
Mario: już teraz zakminiłem dzięki
27 lis 15:06
Mario: a mógłbyś mi pomóc w czyms takim jeszcze:
√11−6√2 + √11+6√2
27 lis 15:09
Mario: Proszę
27 lis 15:14
dumka: weś wszystko pod jeden pierwiastek i tam dodaj i odejmij co sę da wyciągnąć z pod pierwsiatka
to wyciągnij co nie to nie

27 lis 15:23
Mario: wątpie że tak to trzeba zrobić bo wtedy 6
√2 mi sie skraca i zostaje
√22
27 lis 15:27
dumka: a jak masz w odpowiedziach
27 lis 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
dumka ... wybacz ... ale od kiedy
√2 −
√4 =
√2−4
27 lis 15:36