tylko punkt b) a) mam zrobiony
jan: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(1:−3), B=(3;3), C=(−3;5).
Napisz równanie prostych zawierających
a)boki trójkąta
b) wysokości trójkąta
27 lis 13:18
Kejt: musisz skorzystać z równania prostej i wyznaczyć do niej prostopadłą przechodzącą przez jego
środek..(chyba, ze to nie równoramienny, to wtedy po prostu prostopadłą..)
27 lis 13:21
jan: chyba to trójkąt równoramienny
27 lis 13:51
27 lis 13:53
jan: moge prosic o wzor
27 lis 14:01
27 lis 14:20
nietopyrek: halo,
narysuj sobie te punkty na osi współrzędnych, następnie połąćż kropki. Oznacz boki najlepiej
literkami i masz po prostu wyznaczyć proste, które zawierają boki trójkąta. Na mój gust
wyszedł prostokątny, ale po wyliczeniach jednak nie

co do wysokości to długość boków nie ma znaczenia, po prostu tak jak mówi kejt wyznacz funkcję
prostopadłą przechodzącą przez wierzchołek B. Mnie wyszła y=x
pozdr
27 lis 14:43