uzasadnij z definicji ze funkcja y=arcsin x jest roznowartosciowa
zosia: uzasadnij z definicji ze funkcja y=arcsin x jest roznowartosciowa
27 lis 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to zxwykłe zadanie czy jakieś zadanie dodatkowe
27 lis 13:54
zosia: zwykłe
27 lis 13:55
PW: Nie ma co uzasadniać. arcsin jest funkcją odwrotną do sin (na pewnym przedziale). Definicja
funkcji odwrotnej wymaga, żeby "odwracana" funkcja była różnowartościowa (stąd zastrzeżenie,
że na pewnym przedziale).
Jeżeli więc na tym przedziale
x1 ≠ x2 ⇔ sinx1 ≠ sinx2, to znaczy, że arc sinx1 ≠ arcsinx2 ⇔ sinx1 ≠ sinx2
27 lis 13:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
PW ... jeżeli polecenie jest − uzasadnij z definicji − to masz to zrobić ... mimo ze to jest
oczywiste
27 lis 13:59
zosia: a może być tak y=arcsinx ⇔sinx=y ⇒x=siny ?
27 lis 14:03
PW: @zosia: "różnowartościowość" jak sama nazwa mówi wymaga różnych, na jednym x i y nie da się
tego pokazać. Trzeba wziąć dowolne dwa różne y1=sinx1 i y2=sinx2 i pokazać, że wtedy
arcsiny1 ≠arcsiny2. Może z małym talentem, ale usiłowałem to pokazać wyżej.
Zadanie należy do typu "tak łatwe, że aż trudne".
27 lis 14:26
WP:
Popieram Artura
"PW ... jeżeli polecenie jest − uzasadnij z definicji − to masz to zrobić ... mimo ze to jest
oczywiste"
PW trzeba z definicji zbadać arcsinx, to trzeba wziąć arcsinx, a nie sinx, nie mieszaj zosi
27 lis 15:13
zosia: czyli jak powinnam to napisać?
27 lis 15:47