przymiarki do granic
zombi: Korzystając z definicji granicy ciągu, wykaż, że liczba:
| | 3 | |
0 jest granica ciągu o wyrazie ogólnym an= |
| , czyli |
| | n | |
mam pokazać, że zachodzi nierówność:
|a
n−0|<ε i ma pewien problemik, bo ε to dowolnie mała liczba (co to znaczy) + wiem, że
| | 1 | |
przyjmę za ε=, bo ε> |
| a najmniejsze n to 1. |
| | n | |
i wystarczy, że pokażę, iż ta nierówność zachodzi dla każdego n∊N
+?
27 lis 12:00
zombi: Halo? Chce się tylko wiedzieć co to znaczy "dowolnie mała liczba"
27 lis 12:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
ε to dowolnie mala liczba ... to znaczy, że
NIEZALEŻNIE jak małą liczbę byś wygrał za ε ... to znajdzie się taki wyraz ciągu ... że
wszystkie następujące po nim wyrazy będa spełniać tą nierówność
27 lis 12:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
wykazanie że ciąg posiada granice (z definicji Cauchy'ego) polega na wykazaniu, że:
dla dowolnie wybranego ε
istnieje takie N (które masz wyznaczyć)
że wszystkie wyrazy ciągu następujące po a
N spełniają tą nierówność
sugestia −−− N będzie zależne od ε
27 lis 12:17
zombi: Musiałem poczytać wiki, jak coś to poprawiaj mnie okej?
"że "dla dowolnej dodatniej liczby \varepsilon istnieje taki wskaźnik N, że dla wszystkich
wskaźników n większych od N wyrazy a
n leżą w kole o środku g i promieniu " z tego biore, że
27 lis 12:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... ale N nie może być zapisana jako nierówność
musi być N = ... ileś (zależne od ε)
pamiętaj, ze N∊N
+ (do naturalnych)
| | 3 | |
więc zapis N= |
| będzie błędny ... bo to nie jest/nie musi być liczba naturalna |
| | ε | |
27 lis 12:49
zombi: Czyli naleźć takie N∊N+, po którym an mają granicę 0?
27 lis 12:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie nie nie
miałes dobrze
ale ... (poczekaj na kolejny wpis)
27 lis 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
dowód (prawidłowo zapisany) powinien wyglądać tak
Wybieram ε>0
| | 3 | |
Niech N = [ |
| ] + 1 <−−− to jest wartość, która jest najważniejsza i o nią tak naprawdę |
| | ε | |
chodzi w dowodzie
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
|an − g|=|an − 0|=|an|=| |
| |<| |
| |= |
| = |
| < |
| = ε |
| | n | | N | | N | | | | | |
c.n.w.
27 lis 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | |
jak widzisz ... gdybyś napisał N = |
| |
| | ε | |
| | 3 | | 3 | |
to rozumowanie byłoby identyczne ... z ta różnicą, że N = [ |
| ] + 1 > |
| ⋀ N∊N+ |
| | ε | | ε | |
27 lis 13:06
zombi: | | 3 | |
aha, czyli jak napisałeś wcześniej, że N= |
| może być sprzeczne, bo ε to może być dowolna |
| | ε | |
| | 3 | |
dodatnia, dlatego biore sufit z |
| bo sama część całkowita, mogłaby być 0, czyli miałbym |
| | ε | |
wtedy kolejną sprzeczność.
27 lis 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3 | |
tak ... poza tym ... biorąc podłogę z |
| miałbys problem przy szacowaniu ... bo: |
| | ε | |
czyli:
27 lis 13:11
zombi: a ten zapis można jakoś zwinąć do ostatecznej formy? tzn.
|an−g|<|aN−g|<ε czy to występuje tylko w tym przypadku?
27 lis 13:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście tak to się zwija ... na chłopski rozum
|an−g| <−−− 'odległość' pomiędzy wyrazem ciągu a granicą
wyznaczasz takie aN ... aby |aN−g| ≤ε ... wtedy wykazujesz |an−g| < |aN − g|≤ε
27 lis 13:18
zombi: Aha, no taki uproszony zapis od razu widać, a mógłbyś spojrzeć na ten przykład?
| | n+1 | |
1 jest granicą ciągu an= |
| |
| | n+3 | |
| | n+1 | | N+1 | | −2 | |
| |
| −1|< | |
| −1|= i mam tutaj za N podstawić [ |
| −3]+1? |
| | n+3 | | N+3 | | ε | |
27 lis 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznijmy od tego:
| n+1 | | n+3 − 2 | | 2 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | |
w takiej łatwiej podstawiać za N
27 lis 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko taka mala uwaga
27 lis 13:41
zombi: no tak, łatwiej
czyli tak
| | −2 | | −2 | | −2 | | −2 | |
| |
| <| |
| |=| |
| ≥ |
| −3 ? |
| | n+3 | | N+3 | | | | ε | |
27 lis 13:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauwaz, że dla tak (przez Ciebie wyznaczonego) wyznaczonego N ... N < 0
27 lis 13:41
zombi: Coś pokićkałem chyba...
27 lis 13:44
zombi: | | −2 | |
No tak ujemne N dostaje, a mógłbym sobie np. tak zrobić, żeby na [ |
| −3]+1 nałożyć moduł? |
| | ε | |
27 lis 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale Ty tam miałes moduł ... opuściles go nie zmieniając znaku

patrz wpis 13:41
27 lis 13:52
27 lis 13:53
zombi: | | −2 | | 2 | | −2 | | 2 | | 2 | | −2 | |
|an−g|=| |
| |= |
| <| |
| |= |
| = |
| ≥ |
| −3 ? |
| | n+3 | | n+3 | | N+3 | | N+3 | | | | ε | |
27 lis 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | −2 | |
no ale juz bez tego | |
| | ... po co Ci to  |
| | N+3 | |
27 lis 14:04
zombi: |an−g|<|aN−g| i dalej tak?
27 lis 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | −2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|an−g| = | |
| | = |
| < |
| = |
| < |
| = |
| | n+3 | | n+3 | | N+3 | | | | | |
27 lis 14:07
zombi: dobra nie zawracam ci już głowy później postaram się zrobić jakieś przykłady to najwyżej
poproszę kogoś o sprawdzenie
27 lis 14:14