znajdź ekstrema lokalne funkcji: y=u{x}{x^2-1}
Ania: znajdź ekstrema lokalne funkcji:
y=x : (x2−1)
26 lis 20:33
26 lis 20:45
Ania: ja wiem mniej więcej jak to obliczyć tylko wychodzi mi zbiór pusty czyli brak ekstremum a w
odpowiedziach mam że : min dla x=−1, max dla x=1
26 lis 21:00
Ania: D: X2−1≠0 czyli x≠1 i x≠−1
y'=−x2−1 : (x2−1)2 czyli
y'=0
−x2−1 : (x2−1)2=0
−x2−1=0
−x2=1 /:(−1)
x2=−1
x∊∅ brak ekstremum
26 lis 21:04
Krzysiek: mi także wychodzi, że nie ma ekstremum.
26 lis 21:05
Ania: widocznie jest jakiś błąd w książce, dzięki za pomoc
26 lis 21:23