wyznacz równanie symetralnej
potrzebujaca: Wyznacz równianie symetralnej odcinka o końcach A(−1;6) i B (4;−4)
26 lis 20:17
Piotr:
wiesz co to symetralna odcinka ?
26 lis 20:18
krystek: Prosta prostopadła do prostej AB iprzechodząca przez środek odc AB
26 lis 20:19
Mati_gg9225535: wyznaczasz prostą prostopadłą do prostej AB, przechodzącąprzez punkt S (środek odcinka AB)
którego wspolrzedne wyliczasz ze wzoru na wspolrzedne srodka odcinka
26 lis 20:19
Mati_gg9225535: w tablicach maturalnych strona 6. na samym dole masz wzór na wspolrzedne srodka odcinka
26 lis 20:20
potrzebujaca: a jaki jest ten wzór na srodek odcinka i jak wyznaczyć tą prostopadłą?
26 lis 20:20
26 lis 20:21
potrzebujaca: | | −1+6 | | 4−4 | |
xs= |
| =2,5 ys= |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
s:y=ax+b
6=−1a+b
−4=4a+b
2=−5a
a=−2,5
dochodzę to tego momentu no i nie za bardzo wiem co robić dalej
26 lis 20:37
Mila:

A(−1;6) i B (4;−4)
Prosta AB: y=ax+b
6=−a+b
−4=4a+b odejmuję stronami
10=−5a
a=−2⇔prosta AB: y=−2x+b
Środek AB: S=(1,5;1)
Symetralna: a
s*(−2)=−1
| | 1 | |
s: y= |
| x+b podstawiamy wsp. środka AB |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
1= |
| * |
| +b⇔ 1= |
| +b ⇔b= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
26 lis 21:10
MQ: Po co sprawę tak komplikujecie.
Wystarczy wyjść z definicji symetralnej i pomyśleć.
Symetralna to zbiór punktów równoodległych od końców odcinka:
i od razu dostajemy prosty wzór na symetralną.
(x−xA)2+(y−yA)2=(x−xB)2+(y−yB)2
Nie widać, że prosty?
Wystarczy zauważyć, że wszystkie x2 i y2 z rozwinięcia się skracają.
Od razu dostajemy równanie prostej − bez liczenia środka odcinka.
26 lis 21:15
Mila: Oblicz MQ, niech autorka wybierze sposób.
Dla wyjaśnienia, podaję Twój sposób też, ale po błędach potrzebującej uznałam, że może miec
trudności z wzorami skróconego mnożenia.
26 lis 21:22
MQ: Jak ma problemy ze wzorami skróconego mnożenia, to niech się weźmie najpierw za to, a nie za
geometrię analityczną.
Trzeba najpierw opanować podstawy.
26 lis 21:27