symetralna
kasia: wyznacz równanie symatralnej odcinka o końcach A=(−2,2) i B =(2,10)
20 lis 23:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie wskazówka −−− co to jest symetralna odcinka
20 lis 23:59
MQ: Ja zawsze liczę symetralną z jej własności, że jest zbiorem punktów równoodległych od obu
końców odcinka i do równania biorę kwadraty odległości:
(x−xA)2+(y−yA)2=(x−xB)2+(y−yB)2
Wg mnie tym sposobem wychodzi najszybciej.
20 lis 23:59
MQ: Sorry Artur, że ci się wtrąciłem.
21 lis 00:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
ależ proszę Cię bardzo
21 lis 00:03
Jolanta: Kasiu symetralna przechodzi przez środek odcinka AB i jest do niego prostopadła
policz wspólrzędne środka
y{ś}=
Wiesz jaki zwiazek jest miedzy prostymi prostopadłymi? (chodzi o a)
21 lis 00:11
21 lis 13:18
Mila:

środek odcinka AB: gdzie A=(−2,2) i B =(2,10)
s: y=ax+b i s⊥AB
Wyznaczymy wsp. kierunkowy prostej AB
2=−2a+b
10=2a+b odejmujemy stronami
−8=−4a
a=2
| | 1 | |
s: y=− |
| x+b i S∊symetralnej s |
| | 2 | |
6=b
21 lis 14:32