Funkcja kw
jagodka1511: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej jest liczba 1. Maksymalny przedział, w którym
ta funkcja jest malejąca to <3, nieskończoność). Największa wartość funkcji f w przedziale
<7,8> jest równa −12. Wyznacz wzór funkcji i narysuj jej wykres..
Pomocy
26 lis 17:38
ICSP: ooo to jest fajne
26 lis 17:45
ICSP: tak wiec :
x
1 = 1
x
w = 3 (bo funkcja kwadratowa zmienia monotoniczność w x
w )
| | x1 + x2 | |
xw = |
| − podstawowy wzór. |
| | 2 | |
z tego wyliczyłem x
2 = 5
Teraz zauważamy że skoro funkcja dla x> 3 jest malejąca to największa wartośc w przedziale
<7;8> będzie przyjmowana w 7 . Zatem mam punkt A(7 ; −12)
Z postaci iloczynowej :
y = a(x − 1)(x−5)
i wstawiam punkt
−12 = a6*2
a = −1
nasza funkcja ma wzór : −(x−1)(x−5)
Z narysowaniem wykresu nie powinno być już problemów.
26 lis 17:48
Kejt: zgubiłam zadanka od Ciebie
26 lis 17:52
ICSP: drugi raz ?
26 lis 17:53
26 lis 17:55
Kejt: mhm..i nie mogłam tego znaleźć w wyszukiwarce..
dziękuję
26 lis 18:01
jagodka1511: a jeżeli byłaby to funkcja rosnąca to bralabym pod uwagę 8 z tego przedziału tak?
26 lis 18:19
ICSP: gdyby była by rosnąca to owszem
26 lis 18:20
Kejt: zrobiłam!

sinx+cosx=1 /
2
sin
2x+cos
2x+2sinxcosx=1
1+2sinxcosx=1
2sinxcosx=0
sin2x=0
2x=kπ gdzie k∊C
26 lis 18:35