wyznazc parametr m i n
seba: liczby x1= 4−√5 i x2=4+√5 są miejscami zerowymi funkcji f(x)= x2+(m2−n2−3)x+n2+3m−4,
gdzie m,n∊C. Oblicz wartości parametru m i n.
bardzo proszę o pomoc
1 lis 12:28
Kejt: można by to było zrobić na dwa sposoby.
1
o
podstawiasz kolejno pierwiastki i przyrównujesz do zera −> w ten sposób otrzymujesz układ dwóch
równań do rozwiązania.
2
o
Korzystasz z postaci iloczynowej funkcji kwadratowej: f(x)=a(x−x
1)(x−x
2) wymnażasz wszystko i
przyrównujesz do swojej funkcji i porównujesz współczynniki.
Nie wiem, który jest krótszy..jakby co to pytaj
1 lis 12:32
ICSP: (x − 4 + √5)(x − 4 − √5) = (x−4)2 − (√5)2 = x2 − 8x + 16 − 5 = x2 − 8x + 11
zatem mam układ równań :
m2 − n2 − 3 = −8
n2 + 3m − 4 = 11
dodając stronami :
m2 + 3m − 7 = 3
m2 + 3m − 10 = 0
m = −5 v m = 2
podstawiając do dowolnego równania otrzymuję n odpowiednio :
n = √30 v n = −√30 oraz
n = 3 v n = − 3
tak więc mam :
m = −5 n = √30
m = −5 n = −√30
m = 2 n = 3
m = 2 n = −3
sprawdź obliczenia
1 lis 12:33
ICSP: Kejt przepraszam

nie odświeżyłem strony przed wysłaniem i popsułem Ci zabawę
1 lis 12:35
Kejt: Nigdy Ci tego nie wybaczę!
1 lis 12:35
ICSP: Czuje się podle
1 lis 12:37
Kejt: i bardzo dobrze!
a tak serio..muszę wreszcie wziąć się za uzupełnianie braków z matmy..a chęci brak
1 lis 12:40
seba: robię zadanie 2gą metodą,dodałem stronami redukując n2, doszedłem do równania kwadratowego
m2+3m−√5=0 czy robię dobrze czy popełniłem gdzieś błąd ?
1 lis 12:42
ICSP: Jakich braków

Jesteś na moim poziomie , albo i nawet wyżej
1 lis 12:42
seba: ah już widzę , oczywiście źle wymnożyłem
1 lis 12:44
Kejt: hahaha. Bardzo zabawne..
Mam dziury w kombinatoryce i trygonometrii..nadal.. i trochę w logarytmach
seba poczekaj chwilkę, zaraz to policzę i sprawdzę.
1 lis 12:45
Kejt: tia..nawet nie zauważyłam, że
ICSP tym sposobem zrobił..
1 lis 13:23
ICSP: chyba moja sytuacja uległa pogorszeniu
1 lis 13:26
Kejt: niee..spokojnie.
masz jakieś fajne zadanka z wymienionych przeze mnie działów? Jeśli nie..to Ci nie wybaczę
1 lis 13:29
ICSP: 1
o Wyznacz wartość sinusa z 72
o
| | π | | 2π | | 1 | |
2o Pokaż że : cos |
| * cos |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
3
o Rozwiąż równania :
a) sinx + cosx = 1
b) sin
3x + cos
3x = 1
4
o Wyznacz zbiór wartości funkcji :
a) sinx + cosx
b)
√3sinx + cosx
c) Asinx + Bcosx
Ja idę oglądać film
1 lis 13:34
ICSP: Od kombinatoryki trzymam się z daleka

Jeżeli chodzi o logarytmy to niestety żadne zadanie nie przychodzi mi na myśl
1 lis 13:35
Kejt: No dobra..to wybaczam Ci w 33,(3)%
1 lis 13:38
ICSP: ale mam fajne zadanka z rozkładu wielomianów
1 lis 13:39
Kejt: wielomiany już przerobiłam z milion razy..
1 lis 13:41
ICSP: to w takim razie jak dam wielomian to rozwiążesz go w kilka sekund ?
1 lis 13:42
Kejt: nie chodzi o to. Musze zrobić to czego jeszcze nie przerobiłam, a rozwijaniem się dla
przyjemności mogę zająć się dopiero potem..
Musze sobie to rozplanowywać, bo jeszcze historię sztuki do egzaminu muszę opracować..a tego
jest 17 stron..samych zagadnień
1 lis 13:44
Kejt: do tych zadań są jakieś specjalne wzory, czy tylko te z tablic maturalnych?
1 lis 14:17
ICSP: Wszystko jest w tablicach ( poza zadaniem IV w którym trzeba troszkę pomyśleć)
1 lis 14:20