wyznacz dziedzine funkcji
dan: y=(x3 − 1)*x−1
wyznacz dziedzine funkcji, ppomoze ktos?
26 lis 10:56
krystek: D=R/{−0}
26 lis 10:56
krystek: D=R/{0} miało byc.
26 lis 10:57
dan: aha no tak myslalem ze tylko tyle, a jak mam np √2x2 −x+1 ?
26 lis 11:02
krystek: 2x2−x+1≥0
26 lis 11:03
Kejt: chyba, że jest w mianowniku, wtedy 2x2−x+1>0
26 lis 11:04
dan: no wiem, wiem ale delta mi wychodzi na minusie czyli w R nie ma dziedziny, wiec licze dla
C(liczb zespolonych)? czy zostawiam to tak?
26 lis 11:04
26 lis 11:04
krystek: To D=R
26 lis 11:05
Kejt: jeśli dla 2x2−x+1 wychodzi Ci Δ<0 to znaczy, że równanie jest zawsze dodatnie(musisz to sobie
narysować)
26 lis 11:05
26 lis 11:06
dan: no tak, juz widze

a jak będe miał
√(x+2)*(x2−1)−1 to D= <−2,+
∞)\{0}

?
26 lis 11:07
Kejt:

tak to wygląda..czyli funkcja jest zawsze>0 więc D=R
26 lis 11:09
krystek: Popatrz na to co napisałam o 11:04 jeżeli {−1 } odnosi się do całości To
(x+2)(x+1)(x−1)>0
26 lis 11:10
Kejt: a jeśli tylko do drugiego..to masz tak:
czyli:
x+2≥0
x
2−1>0
26 lis 11:11
aniabb: no chyba że ma pod pierwiastkiem np.: −2x2+4x−20 wtedy Δ<0 ale D=∅
26 lis 11:13
dan: a jak mamy y=√2x / 4x −1
26 lis 11:31
dan: √2x≥0 ⇒ x≥0
√4x − 1 > 0 ⇒ x>0
D: x∊(0,+
∞)

?
26 lis 11:33