log
ala: pomożecie?
log623+log622+log64log63
25 lis 21:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ:
| | 1 | | 1 | |
loga*b a = |
| = |
| |
| | loga (a*b) | | 1 + logab | |
skorzystaj z tego
później zamień wszystkie logarytmy (jakie Ci zostaną) na log
23 lub log
32 (proponowałbym
pierwsza opcję, bo jest to liczba >1)
robisz podstawienie s = log
23 i liczysz dalej
26 lis 10:00
think: były dwa identyczne posty, ala otrzymała pomoc, aczkolwiek podałeś jej całkiem nowy wzór
26 lis 10:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera ... dopiero teraz zauważyłem że tutaj jest 'utajniony' wzór skróconego mnożenia
26 lis 10:06
think: spoko

za to ja zauważyłam przy identycznym wpisie.
26 lis 10:07
26 lis 10:08