log
ala: pomożecie?
log623+log622+log64log63
25 lis 21:29
think: log623 + log622 + log64log63 = log623 + log622 + log622log63 = log623 + log622
+ 2log62log63 =
podpowiedź a2 + b2 + 2ab = ....
25 lis 21:31
ala: dziękuję za podpowiedź

..czy tak?
....(log
63+log
62)
2=[log
6(3*2)]
2=(log
66)
2=1
25 lis 21:39
think: ano
25 lis 21:39
ala: dziękuję za podpowiedź

..czy tak?
....(log
63+log
62)
2=[log
6(3*2)]
2=(log
66)
2=1
a jak to zrobić?
log
32√15−
14log
325

?
25 lis 21:41
think: | | 1 | | 1 | | 1 | |
log32√15 = |
| log323*5 = |
| log323 + |
| log325 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dla odmiany mamy a
2 + b
2 − 2ab
25 lis 21:46
think: ajjj chyba nie
25 lis 21:47
think: przykro mi nie mam pomysłu.
25 lis 21:51
ala: 
nie szkodzi,tak sobie trenuję,więc aż tak bardzo nie zależy mi na rozwiązaniu,aczkolwiek
mogłoby się przydać na przyszłość...może coś pomylili w poleceniu...
dziękuję za dobre chęci
25 lis 21:55
pigor: ... , może np. tak :
| | 1 | |
log32√15− |
| log325 = (log3√15−log3√5) (log3√15+log3√5)= |
| | 4 | |
= log
3√3* log
35
√3=
12log
35
√3=
14+log
3√5. ...
25 lis 22:01
Beti: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(log3√15)2 − |
| (log35)2 = |
| log3215 − |
| log325 = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
= |
| (log315 − log35)(log315 + log35) = ... |
| | 4 | |
25 lis 22:02
pigor: ... źle zrobiłem dla
√5 , a tam było 5 pod drugim logarytmem, w każdym razie
skorzystałem z a
2−b
2=(a−b)(a+b) , spróbuj tą drogą ...
25 lis 22:04
ala: pigor..a dlaczego z 5 zrobił się √5?...ja też myślałam podobnie,tyle,że 4√5
25 lis 22:07
ala:
25 lis 22:09
ala: Beti..i ja dalej?
14(log3155)(log315*5)=14(log33)(log345)=14log 345...i koniec?
25 lis 22:14
ala: *14log3 75
25 lis 22:15