..
Ritka: Maturzyści gratulowali sobie zdania matury z matematyki. Każdy gratulował każdemu z osobna
dokładnie raz. Wymienili łącznie 55 uścisków dłoni. Ilu było maturzystów?
25 lis 20:26
Basia:
rozwiąż i będziesz wiedzieć
25 lis 20:27
Beti:
jeśli x − il. maturzystów, to
wystarczy rozwiązać
25 lis 20:28
ZKS:
n
2 − n = 110
n
2 − n − 110 = 0
(n + 10)(n − 11) = 0 ∧ n ∊ N
25 lis 20:28
Eta:
n(n−1)= 110
n=11 maturzystów
25 lis 20:30
Eta:
Znów "sypnęło"
25 lis 20:31
Ritka: dalej nic z tego nie wiem bo odp mam takie
A.23 B.22 C.10 D.11
25 lis 20:31
ZKS:
Zapominam o tym że od razu widać rozwiązanie
Eta jak zawsze wszystko widzi.
25 lis 20:32
25 lis 20:32
Ritka: a to 11 i 10 to z delty? ale skąd wiadomo ze 11 ich jest a nie 10 ?
25 lis 20:35
Eta:
n€N+
n(n−1)=110= 11*10 ⇒ n=11
ale jak koniecznie chcesz.... to licz z delty
25 lis 20:36
25 lis 20:38
ZKS:
Jeżeli n = 10 to mamy
10(10 − 1) = 10 * 9 = 90 a czy to się równa 110?
dla n = 11 mamy
11(11 − 1) = 11 * 10 = 110 więc się zgadza.
25 lis 20:39
Ritka: No teraz ogarniam dzięki
25 lis 20:41