;)
aanneettqq: Potrzebuje rozwiązań tych 5 zadań na jutro , a kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać. Jeżeli
ktoś byłby w stanie mi pomóc to strasznie dziękuje

1. w ostroslupie prawidlowym czworokatnym sciana boczna jet nachylona do plaszzczyzny podstawy
pod katem 60 stopni. wysokosc sciany bocznej ma dlugosc 8 cm. oblicz dlugosc krawedzi podstawy
tego ostoslupa.
2. dany jest graniastoslup prawidlowy trojkatny , o krawedzi podstawy dlugosci 4 cm . przekatna
sciany bocznej granistoslupa jest nachylona do plaszczyny podstawy pod katem 30 stopni. oblicz
pole poweirzcchni bocznej tego graniastolsupa.
3. przekatna sciany szescianu ma dlugosc 4 pierwsiatka z 2. obliocz objetosc tego szescianu.
4. przekroj osiowy stozka jest torjkatem prostokatnym o przeciwprostokatnej rownej 12 . oblicz
pole poweirzcnhni bocznej tego stozka.
5. przekatna przekrou osiowego walca jest nachykklona do olaszczyzny jesgo podstawy pod katem
ktorego sinus jest rowny 3/5 . pole przekroju osiowego jest rowne 27 . oblicz objetosc tego
walca
25 lis 20:19
Kejt:

1.
i teraz pytanie do Ciebie...pamiętasz związki między bokami w trójkącie o kątach 30
o;60
o;90
o
czy chcesz to zrobić z trygonometrii?
25 lis 20:26
aanneettqq: raczej słabo..
25 lis 20:27
Kejt: no to trygonometria czy własności? miałaś trygonometrię?
25 lis 20:28
aanneettqq: to trygonometria , tak mialam napewno , tylko z tego typu zadan nic sie nie orientuje ; /
25 lis 20:32
Kejt: ok. tu masz magiczną tabelkę, z której będziemy korzystać:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
i teraz mamy policzyć 'a', proponuję cosinusa..podaj mi proszę wartość cosinusa dla 60
o i
który bok do którego będzie cosinusem 60
o
25 lis 20:36
aanneettqq: wartosć cosinusa dla 60o to 1/2 .
25 lis 20:38
Kejt: ok..a teraz jaki bo do jakiego boku da nam cosinusa 60o?
25 lis 20:40
aanneettqq: H do 8
25 lis 20:41
25 lis 20:43
aanneettqq: tak i co dalej ?
25 lis 20:46
Kejt: no podaj mi cosinusa..bo dałaś mi sinusa
25 lis 20:47
aanneettqq: 1/2 przez H ?
25 lis 20:50
aanneettqq: H przez 1/2
25 lis 20:51
Kejt: nie zgaduj..
masz:
przyrównaj i policz 'a'
25 lis 20:52
aanneettqq: a = 8?
25 lis 20:59
Kejt: bingo.
pokombinuj z następnym zadankiem..jest bardzo podobne, a ja Ci wrzucę 3, ok?
25 lis 20:59
aanneettqq: okej dziekuje
25 lis 21:01
Kejt:

3.
4
√2=a
√2
a=4
V=a
3
V=64
25 lis 21:08
aanneettqq:
25 lis 21:17
Kejt: zrobione?
25 lis 21:37
1321421: no nie za bardzo mi to wychodzi
25 lis 21:41
Kejt:

kombinuj..a ja muszę isć spać..dobranoc
25 lis 22:05