Wykres funkcji
Edit: 1 wykres funkcji g(x)= (x+3)
2 jest obrazem funkcji f(x)=x
2 po przesunieciu wykresu :
a wzdłuz osi OX o 3 jednostki w lewo
b. wzdłuz osi OX o 3 jednostki w prawo
c. wzdluz osi OY o 3 jednostki w dół
d. wzdluz osi OY o 3 jednostki w gore
Bardzo proszę o obliczenia
25 lis 18:12
25 lis 18:16
Beti: nie ma co obliczać
po prostu porównujesz f. g(x) z postacią kanoniczną:
y = a(x − p)2 + q
g(x) = (x + 3)2 = (x − (−3))2 +0
czyli: p = −3, q = 0 => tzn., że przesunięcie odbywa się o 3 j. w lewo (ze względu na ten
minus przy trójce)
odp. a
25 lis 18:19