prawdopodobienstwo
andrzej: Witam, mam pytanko,
W prawdopodobienstwie kiedy licze np P(AuB) = P(a)+P(b) − p(AnB)
to kiedy jako to P(AnB) moge liczyc jako P(A)*P(B)

a kiedy nie moge?
Eta:
|Ω|= 6
3= 216
A −− na każdej kostce wypadła inna liczba oczek
| | 120 | |
|A|= 6*5*4= 120 P(A) = |
| |
| | 216 | |
B −− iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 6
B={(1,1,6) (1,6,1) ,(6,1,1) (1,2,3) (1,3,2) (2,3,1) (2,1,3) (3,2,1) (3,1,2) }
A∩B −− na każdej kostce inna liczba oczek i iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 6
A∩B= {(1,2,3) (1,3,2) (2,3,1) (2,1,3) (3,1,2) (3,2,1) }
P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B)=.....