.
kania: Jaką postać przyjmie wyrażenie (x)−(x−1)+(x+1) dla x∊(−1;0) ()−wartość bezwzgledna
24 lis 22:00
krystek: −x−x+1+x+1=..
24 lis 22:09
Franek: |x|−|x−1|+|x+1|
24 lis 22:09
kania: taki zapis właśnie Franek
24 lis 22:11
Franek: −x+x−1+x+1
24 lis 22:16
kania: nie ma takiej odpowiedzi, jest
a −x
b x
c x+2
d x−2
24 lis 22:18
kania: to bedzie b?
24 lis 22:18
Franek: 
b=x
24 lis 22:18
Franek: a wiesz skąd to się wzięło
24 lis 22:19
kania: bo jak opuszczam ten nawas i tam jest − to zmieniam znak i to dlatego
24 lis 22:25
Franek: a dla czego zmieniasz znak?
24 lis 22:27
kania: bo przed nawiasem jest − ?
szczerze to nie mam zielonego pojecia dlaczego tak
24 lis 22:29
krystek: Zmieniasz znak jak pod wartością bezwzględną jest liczba ujemna
I−5I=−(−5)=5
24 lis 22:29
krystek: x∊(−1,0)
24 lis 22:30
24 lis 22:32
kania: bo wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna?
24 lis 22:34
kania: juz przeczytane i przeanalizowane

dziekuje bo lepiej dać wedke niż rybke.
Pozdrawiam
24 lis 22:40
Franek: narysował bym ale nie umiem się obsługiwać tym czymś...
|x|−|x−1|+|x+1| =
w przedziale (−1,0) x, (x−1), są ujemnymi liczbami, (x+1) jest dodatnią
gdy wartość pod wartością bezwzględną | | wychodzi ujemna w danym przedziale to zmieniasz znak
dla wszystkich wyrazów pod nią
np. gdy masz obliczyć wartość wyrażenia w przedziale (−∞,−2), to
|2x+4| jest ujemna w przedziale (−∞,−2) więc −(2x+4)= −2x−4, bo po podstawieniu np −4 wartoś
tego wyrażenia = |−4| czyli musisz zamienić na +4 czyli... przed | | dajesz −
np. dy masz obliczyć wartość wyrażenia w przedziale <−2,+∞)
|2x+4| jest dodatnia w przedziale <2,+∞) więc pozostawiasz bez zmian 2x+4
24 lis 22:45
Franek: narysował bym ale nie umiem się obsługiwać tym czymś...
|x|−|x−1|+|x+1| =
w przedziale (−1,0) x, (x−1), są ujemnymi liczbami, (x+1) jest dodatnią
gdy wartość pod wartością bezwzględną | | wychodzi ujemna w danym przedziale to zmieniasz znak
dla wszystkich wyrazów pod nią
np. gdy masz obliczyć wartość wyrażenia w przedziale (−∞,−2), to
|2x+4| jest ujemna w przedziale (−∞,−2) więc −(2x+4)= −2x−4, bo po podstawieniu np −4 wartoś
tego wyrażenia = |−4| czyli musisz zamienić na +4 czyli... przed | | dajesz −
np. dy masz obliczyć wartość wyrażenia w przedziale <−2,+∞)
|2x+4| jest dodatnia w przedziale <2,+∞) więc pozostawiasz bez zmian 2x+4
24 lis 22:45