.
asdf: granice
| | 1 | |
Udowodnić na podstawie definicji, że liczba 0 jest granicą ciągu an = |
| |
| | n | |
|an − g| < ε
|n|*ε > 1
i koniec?
24 lis 21:25
asdf: chyba zapomniałem dać warunków:
24 lis 21:27
Krzysiek: ale n∊N, więc |n| =n
i teraz wybierasz sobie: n0 =1/ε
i teraz wykazałeś, że ∀ε>0 ∃n0 ∀n>n0 |an −g|<ε
24 lis 21:30
asdf: | | 1 | |
Trivial mi mówił, że dla pewności n0 dać [ |
| + 1] |
| | ε | |
24 lis 21:33
asdf: | | n2 − 3n + 2 | | | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| |
| | 4n2 | | 4n2 | | 4 | |
|a
n − g| < ε
| | n2 − 3n + 3 | | 1 | |
| |
| − |
| | < ε |
| | 4n2 | | 4 | |
| | n2 − 3n + 3 − n2 | |
| |
| | < ε |
| | 4n2 | |
dla n < 3
3 − 3n < 4n
2ε
3 − 3n − 4n
2ε < 0
−4n
2ε < −3 + 3n
4n
2ε > 3 − 3n
tak? później trzeba jeszcze rozbić dla n > 3 ?
24 lis 22:48
asdf: co ja zrobilem... miałem wyznaczyć n...
24 lis 22:49
asdf: dla n ≤ 3
−3n + 3 < 4n
2ε
4n
2ε − 3n + 3 < 0
Δ = 9 − 4 * 4ε* 3
Δ = 9 − 48ε
kurde...nie wiem
24 lis 22:52
Godzio:
| | n2 − 3n + 2 | | 1 | | n2 − 3n + 2 − n2 | | |−3n + 2| | |
| |
| − |
| | = | |
| | = |
| = |
| | 4n2 | | 4 | | 4n2 | | 4n2 | |
| 3n − 2 | | 4n | | 1 | | 1 | |
| < |
| = |
| < ε ⇒ N = [ |
| ]+1 |
| 4n2 | | 4n2 | | n | | ε | |
24 lis 22:57
asdf: zmieniłeś znak bo n→∞, więc |−3n + 2| = 3n − 2?
24 lis 23:02
asdf: i skąd wziąłeś 4n/4n2?
24 lis 23:05
asdf: ?
24 lis 23:20
Godzio:
Ograniczałem sobie, a wszystkie przejścia są prawdziwe dla każdego n ∊ N.
24 lis 23:32
Godzio:
−3n + 2 < 0 dla każdego n, dlatego zmieniłem znak,
Jeszcze co do przejść, gdyby było tak, że któreś jest prawdziwe od pewnego miejsca n
0, to
| | 1 | |
musiał bym to uwzględnić w rozwiązaniu np. zapisując tak: N = max{n0,[ |
| ]} |
| | ε | |
24 lis 23:33
24 lis 23:37
asdf: dzięki
24 lis 23:46