matematykaszkolna.pl
Ciągi Metiusz: Witam! Od niedawna borykam się z dużym problemem dot. granic ciągu mianowicie. Udowodnij na podstawie definicji granicy ciągu, że
 (n3) 
Lim

=1
 n3+n+1 
n−> Na zajęciach najpierw korzystająć z def. robiliśmy Heurezę potem dopiero dowód. Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć jak to poprawnie zrobić ? Bardzo mi zależy bo w poniedziałek kolosemotka
23 lis 17:45
Trivial:
 n3 
|

− 1| < ε
 n3+n+1 
 n+1 
|−

| < ε
 n3+n+1 
n+1 

< ε
n3+n+1 
Dla n ≥ 1 mamy n3+n+1 > (n+1)2 zatem wystarczy jeśli pokażemy, że
n+1 

< ε.
(n+1)2 
1 

< ε
n+1 
1 

< n+1
ε 
 1 
n >

−1
 ε 
 1 1 
Wystarczy zatem wybrać n0 = [

]+1. Wtedy dla każdego n≥n0 zachodzi n >

−1, czyli
 ε ε 
 n3 
zachodzi również |

− 1| < ε. ♦
 n3+n+1 
23 lis 18:01
Trivial: Ogólny schemacik tych zadań to: Mając do pokazania limn→ an = g, trzeba udowodnić, że dla każdego ε > 0 |an − g| < ε 1. Najpierw upraszczamy i pozbywamy się wartości bezwzględnej. 2. Być może będziemy potrzebowali wykonać jakieś założenie, np. "Zakładając n ≥ a mamy ... skąd ..., a zatem wystarczy pokazać, że..." 3. Zapisujemy naszą nierówność w postaci n > f(ε) 4. Mamy gotowe rozwiązanie, bowiem gdy n0 = [f(ε)] + a, to dla każdego n≥n0 zachodzi n>f(ε), czyli zachodzi to i tamto..., co kończy dowód.
23 lis 18:20
Metiusz: Dziękować, Już mam na czym oprzeć swoe rozumowanie
23 lis 18:34
Trivial: Aha i jeszcze taki mały błąd się wkradł. Przed pierwszym punktem zabrakło części linijki. Ma być: (...) dla każdego ε > 0 istnieje n0, takie że dla wszystkich n≥n0 zachodzi |an − g| < ε.
23 lis 18:41