Ciągi
Metiusz: Witam!
Od niedawna borykam się z dużym problemem dot. granic ciągu mianowicie.
Udowodnij na podstawie definicji granicy ciągu, że
n−>
∞
Na zajęciach najpierw korzystająć z def. robiliśmy Heurezę potem dopiero dowód.
Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć jak to poprawnie zrobić ?
Bardzo mi zależy bo w poniedziałek kolos
23 lis 17:45
Trivial:
Dla n ≥ 1 mamy n
3+n+1 > (n+1)
2 zatem wystarczy jeśli pokażemy, że
| | 1 | | 1 | |
Wystarczy zatem wybrać n0 = [ |
| ]+1. Wtedy dla każdego n≥n0 zachodzi n > |
| −1, czyli |
| | ε | | ε | |
| | n3 | |
zachodzi również | |
| − 1| < ε. ♦ |
| | n3+n+1 | |
23 lis 18:01
Trivial:
Ogólny schemacik tych zadań to:
Mając do pokazania limn→∞ an = g, trzeba udowodnić, że dla każdego ε > 0
|an − g| < ε
1. Najpierw upraszczamy i pozbywamy się wartości bezwzględnej.
2. Być może będziemy potrzebowali wykonać jakieś założenie, np.
"Zakładając n ≥ a mamy ... skąd ..., a zatem wystarczy pokazać, że..."
3. Zapisujemy naszą nierówność w postaci
n > f(ε)
4. Mamy gotowe rozwiązanie, bowiem gdy n0 = [f(ε)] + a, to dla każdego n≥n0 zachodzi n>f(ε),
czyli zachodzi to i tamto..., co kończy dowód.
23 lis 18:20
Metiusz: Dziękować, Już mam na czym oprzeć swoe rozumowanie
23 lis 18:34
Trivial:
Aha i jeszcze taki mały błąd się wkradł. Przed pierwszym punktem zabrakło części linijki.
Ma być:
(...) dla każdego ε > 0 istnieje n0, takie że dla wszystkich n≥n0 zachodzi |an − g| < ε.
23 lis 18:41