rownania logarytmiczne
Alois~: nie zgadza mi sie z odpowiedzią

log
x2 (x+2) = 1
x
2 >0 dla x≠0 i x+2 >0 => x>−2
x
2−x−2=0 Δ=9
x
1 = −1 x
2 = 2 czyli obydwie odpowiedzi a tam jest że tylko 2
coś pominęłam , pomyliłam ?
24 lis 20:22
Kejt: jeszcze x2≠1 czyli x≠1 v x≠−1
24 lis 20:23
Piotr:
podstawa logarytmu ≠ 1
24 lis 20:23
Kejt: pierwsza
24 lis 20:26
Piotr:
czas ten sam

Witaj
Kejt
24 lis 20:27
aniabb: Piotr..bo Ty masz czas w plecy
24 lis 20:28
Kejt: minuty się zgadzają..ale sekundy już nie
24 lis 20:28
Alois~: a takie cos ?

log
2 (x+1)
2 + log
2 |x+1| =6
mój pomysł ( zapewne nie trafiony

)
(x+2)
2 >0
x≠−2
|x+1>0
czyli x≠−1
log
2 [(x+1)
2|x+1|]=6
[(x+1)
2|x+1|]= 2
6
|x+1| |x+1| =2
3
|x
2+2x+1|=2
3
x
2+2x+1−8=0 v x
2+2x+1+8=0
Δ32 v Δ<0
x
1=−(1+
√8)
x
2=
√8
24 lis 20:38
Alois~: x2 = √8 − 1 ( zjadło )
to jest okej czy cos pomieszałam ?
24 lis 20:46
Aga1.: (x+1)2=Ix+1I2
a
Ix+1I2*Ix+1I=Ix+1I3
Natomiast
Ix+1I3=23
Ix+1I=2
x+1=2 v x+1=−2
x=1 v x=−3
24 lis 20:48
Alois~: a i tak sie nie zgadza z odpowiedziami

x= {−5, 3}
24 lis 20:57
Aga1.: Nie zgadza się, bo 26=43
I teraz Ix+1I3=43
Ix+1I=4
x+1=4 v x+1=−4.
24 lis 21:04
Alois~: o juz jest dobrze

dzięki a na takie jaki jest tok rozw.
24 lis 21:20
Aga1.: Zawsze zaczynaj od dziedziny.
Pomnóż obie strony przez mianownik
24 lis 21:25
Alois~: coś mi sie nie zgadza
dziedzina
x
2>0 czyli x≠0 i
potem wyliczyłam x
2 = 6x−5
x
2 −6x+5=0
Δ=16
x
1 = 1
x
2= 5
czyli obydwa a w odp jest ze tylko 5.
24 lis 21:40
Aga1.: Jeszcze mianownik różny od 0.
log(6x−5)≠0⇔6x−5≠1⇒x≠1
I widać,że 1∉D
24 lis 22:19
24 lis 22:45