prosze o pomoc
Olga: miałam na kolokwium narysować funkcje
y=log 12(x−1)
oraz y=2cos(x−90o)
czy ktos moze mi podpowiedzieć jak to zrobic?
24 lis 21:39
Aga1.: a) wykres y=log1/2x przesunąć o 1 jednostkę w prawo, czyli o wektor [1,0]
24 lis 21:42
Olga: faktycznie taki banał..nie wiedzialam ze tak mozna a b)
24 lis 21:43
Mila:

1) g(x)=cos(x) zielony wykres.
| | π | | π | |
2)translacja o wektor [0; |
| ] otrzymujesz h(x)=cos(x− |
| ) różowy |
| | 2 | | 2 | |
3) "zwiększasz" wartości 2 razyi otrzymujesz
albo od razu rysujesz y= 2sinx
24 lis 21:51
Aga1.:

y=cosx−−−czarny
y=cos(x−90
0) −−−czerwony
y=2cos(x−90
0) niebieski
24 lis 21:51
Olga: dziekuje bardzo za pomoc
24 lis 22:12
Mila: Ago, coś Ci program przesunął wykres.
| | π | | π | |
f(0)=2cos(0− |
| )=2cos(− |
| )=2*0=0 a u Ciebie jest ≠0. |
| | 2 | | 2 | |
Coś mi się tu nie podoba.
24 lis 22:24