droga czas predkosc
matura: czas przejazdu pociagu na trasie 180 km przewidywany w rozkładzie jazdy wynosi 4 godz.
Pociąg wyruszył z 40 minutowym opóźnieniem.Z jaką średnią prędkością musiałby jechać, aby
dotrzec do celu zgodnie z rozkładem.
24 lis 19:13
Kejt: ma przejechać 180km w ciągu 3h 20min
| | 180 | | 20 | | 200 | |
3h 20min = |
| + |
| = |
| h |
| | 60 | | 60 | | 6 | |
24 lis 19:15
matura: i to już bedzie rozwiązanie ?
24 lis 19:17
Kejt: no nic innego do policzenia nie widzę

oczywiście powinno być małe 'v'
24 lis 19:17
24 lis 19:19
Kejt: Saizou..dziękuję, myślę

chciałam wrzucić rysunek tylko coś mi się tnie i nie mogę..
24 lis 19:20
Saizou : i jak idzie
24 lis 19:59
staś: 5,4 km/h
24 lis 20:01
Saizou : trochę mała ta prędkość
| | 180 | | 60 | |
V= |
| =180* |
| =54 km/h |
| | | | 200 | |
24 lis 20:08
xyz: no w sumie 5,4 troche nie logiczne
24 lis 20:19