matematykaszkolna.pl
Pytanko odnośnie jednej granicy. sprd.: Witam! Mam pewien problem z granicą. A może nie tyle problem co pytanko. Dziś na lekcji robiliśmy taki przykład:
nn2 + 42n4 + 3 

=
3n2 + 1 
Mieliśmy jak wiadomo obliczyć granicę. I teraz tak, ja robiłbym to sprzężeniem, natomiast na ćwiczeniach robiliśmy to wyciąganiem przed nawias i nam wyszło. Nie sprzężaliśmy. Moje pytanie: 1. czy to możliwe? 2. Jak rozpoznawać wówaczas przykłady kiedy sprzężamy a kiedy nie? Bo do tej pory miałem zakodowane, że pierwiastek + minus = sprzężenie a jak się okazuje, chyba nie koniecznie tak jest. Pozdrawiam!
23 lis 20:27
sprd.: czy ktoś jest w stanie mi pomóc? emotka
23 lis 20:35
Mila: Sprzężenie, gdy masz symbol nieoznaczony i tylko tak możesz się go pozbyć, tutaj masz prostą sytuację do wyłączenia n2.
23 lis 20:43
Mila: Zobacz https://matematykaszkolna.pl/forum/169279.html tam masz , a po wyłączeniu n dalej jest *0
23 lis 20:54
sprd.: no dobra, ale jak to poznałaś? Bo jak ja patrzę na to to mam symbol nieoznaczony, w liczniku , , co nie?
23 lis 20:54
sprd.: no tak. to ten przykład co dałem, należy sprzężać wkońcu czy nie? Bo na moje trzeba właśnie przez to ,że jest to symbol nieoznaczony. A na lekcji nie sprzężaliśmy..
23 lis 20:56
sprd.: hmm?
23 lis 21:01
Mila: Wyłączyć, bo po wyłączeniu masz jasną sytuację. Gdybyś po wyłączeniu miał nadal symbole nieoznaczone to trzeba byłoby inaczej działać.
23 lis 21:04
sprd.: a w tym konkretnym przypadku jak będzie? Czy jak ja takie przykłady z automatu będe robił sprzężeniem to będzie źle? Chodzi mi o przykłady typu: x − coś, xy, cos − x
23 lis 21:07
sprd.: może mi ktoś to wytłumaczyć do końca? emotka
24 lis 00:00
Mila: Zależy co jest pod tym "cos" i do czego dąży zmienna. (napisałam juz ten komentarz, ale nie wiem co się z nim stało) Spróbuj zrobić ze sprzężeniem pierwszy przykład i oceń pracochłonność. Każdy prawidłowy sposób jest dobry, wybierasz najprostszy, ale nie musisz, najwyżej braknie Ci czasu na kolokwium.
24 lis 00:11
sprd.: ok mila, kapuję, prawie bo jak rozpoznawac to cos? zeby szybciej metode wyłuskac
24 lis 00:15
sprd.: poprostu, jak najszybciej rozpoznac metodę
24 lis 00:18
Mila: Trzeba rozwiązywać zadania.emotka
24 lis 00:19