Suma
Arnhus: Bank wypłaca 6% odsetki w skali roku kapitalizowane miesięcznie.
Klient wpłaca co miesiąc $20 na konto. Ile pieniędzy będzie na jego koncie po 10 miesiącach?
Jak to rozwiązać sumą?
Bo wiem, że mogę pododawać sobie:
(1.0059+1.0058...+1)*20
23 lis 18:59
Arnhus: podbijam ⇒∑
23 lis 19:12
Arnhus: nikt nie pomoże?
23 lis 19:26
aniabb:
20*(1+0,06/12)10 = ..
23 lis 19:28
23 lis 19:29
Saizou : aniubb 6% na rok zatem 0,5% na miesiąc
23 lis 19:30
Saizou : a tu nie jest tak że
1 miesiąc to 20*1,005
2 miesiąc to (2*1,005+20)1,005
i tak dalej
23 lis 19:31
Arnhus: nie rozumiesz, on doklada 20 co miesiac ...
23 lis 19:31
aniabb: zapisałam w ułamku żeby było wiadomo skąd ta liczba
23 lis 19:33
Arnhus: kurde ludzie ja wiem ja zrobic to zadanie dodajac 10 razy, prosze o to by ktos mi wytlumaczyl
jak to zrobic szybciej
23 lis 19:33
Arnhus: mam na mysli sumowanie
23 lis 19:34
aniabb: a jak dopłaca to suma ciągu geometrycznego gdzie :
a = q = 20*(1+0,06/12)
23 lis 19:35
Arnhus: czytajcie ze zrozumieniem:
"Bo wiem, że mogę pododawać sobie:
(1.0059+1.0058+...+1)*20=$204.56"
Jak to dodawanie zapisać i obliczyć szybciej?
23 lis 19:36
aniabb: masz wzorek na sumę
23 lis 19:38
Arnhus: | | 1−(20.1)10 | |
20.1* |
| = coś za duże liczby |
| | 1−20.1 | |
23 lis 19:40
Arnhus: coś się nie zgadza
23 lis 19:41
adam:
23 lis 19:43
aniabb: no tak..bo 20 się nie potęguje 20 przed całość i tylko razy 10
23 lis 19:44
Arnhus: nie rozumiem
czemu w ogole sa 2 oznaczenia na to samo (a=q=...)
23 lis 19:45
aniabb: albo takie dane a = 20(1+0,06/12) q=(1+0,06/12)
23 lis 19:45
Arnhus: dobra wyszlo, tylko czemu to a i q?
23 lis 19:47
Arnhus: dzieki wielkie, a to pewnie final Amount, ale q nie mam pojecia, chyba ze to tylko wasze
polskie oznaczonka

tak czy inaczej dzieki
23 lis 19:49
Arnhus: tak btw skad ten wzor i czy sa inne podobne>?
23 lis 19:51
23 lis 19:51