Wyznacz równania prostych
Araccun: Punkty A=(3; 5), B=(−7; 11), C=(1; −1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz równania
prostych, w których są zawarte boki trójkąta.
23 lis 18:11
23 lis 18:13
aniabb:

pr AB y= −0,6 x + 6,2
pr AC y= 3x−4
pr BC y=−1,5 x +0,5
23 lis 18:18
Araccun: No dobra, ale jak Ci wyszły te równania prostych? Wiem, że stosuje się ten wzór
| | yB−yA | |
y−yA= |
| (x−xA), ale coś mi nie wychodzi... |
| | xB−xA | |
23 lis 19:37
aniabb: ja liczyłam kratki

ale faktycznie literówka y= −0,6 x + 6,8
23 lis 19:41
Mila: Ja natomiast nie pamiętam tego wzoru z 19:37 i robię tak:
A=(3; 5), B=(−7; 11), C=(1; −1)
Prosta AB: y=ax+b
(1) 5=3a+b
11=−7a+b odejmuję stronami
−6=10a /:2 ⇔−3=5a
| | −3 | |
a= |
| podstawiam do (1) |
| | 5 | |
| | −3 | | 9 | | 4 | |
5=3* |
| +b ⇔b=5+ |
| =6 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
23 lis 21:01