pochodne z prostego wzoru o co chodzi
rocky: Mam problem ze zrozumieniem rozwiązania takiego zadania
Stwierdzono, prże podczas ruchu prędkość ciała jest funkcją przebytej drogi w postaci
v(x)=2
√5xm/s
oblicz przyspieszenie
wię niby wiem jak wygląda wzór na pochodną funkcji złozonej i w matematyce umiem go zastosować,
ale czemu jest tu tak to pojęcia nie mam.
| | dv | | 2d(√5x) | | 1 | | 5 | |
i dalej |
| = |
| =2* |
| *5= |
| |
| | dx | | dx | | 2 √5x | | √5x | |
| | 5 | |
a nastepnie mamy a = |
| *2√5x |
| | √5x | |
oswiecie mnie ktos o co chodzi z tym, bo o ile pochodne w czystej matematyce licze dobrze to to
jak sciana
23 lis 17:52
23 lis 18:56
rocky: no ok znam ten wzór
tyle że skąd wzięło się te dxdt w mianowniku i dlaczego w następnej części zadania podstawiano
tak dziwnie..można prosic o rospisanie tego jakos dokładniej? bo nic nie moge znalesc na ten
temat
23 lis 19:01
PW: Fizycy lubią historyczną notację z lat 50. ubiegłego wieku. Nie przejmuj się tym i licz tak,
żeby było dobrze matematycznie. Ponoć "matematyka to język fizyki".
23 lis 23:44
aniabb: po prostu w fizyce jest baardzoo istotne po czym się się różniczkuje

i częściej się to
zmienia niż w matematyce

gdzie domyślnie jest zazwyczaj x
23 lis 23:52