matematykaszkolna.pl
pochodne z prostego wzoru o co chodzi rocky: Mam problem ze zrozumieniem rozwiązania takiego zadania Stwierdzono, prże podczas ruchu prędkość ciała jest funkcją przebytej drogi w postaci v(x)=25xm/s oblicz przyspieszenie
 dvdx 
a={dv}{dt}=

dxdt 
wię niby wiem jak wygląda wzór na pochodną funkcji złozonej i w matematyce umiem go zastosować, ale czemu jest tu tak to pojęcia nie mam.
 dv 2d(5x) 1 5 
i dalej

=

=2*

*5=

dx dx 2 5x 5x 
 dx 
oraz

=v=25x
 dt 
 5 
a nastepnie mamy a =

*25x
 5x 
oswiecie mnie ktos o co chodzi z tym, bo o ile pochodne w czystej matematyce licze dobrze to to jak sciana
23 lis 17:52
aniabb: wzór na pochodną złożoną .. ostatni stąd https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html [f(g(x))]' = f'(g(x))*g'(x) [v(x(t))]' = v'(x)*x'(t)
23 lis 18:56
rocky: no ok znam ten wzór tyle że skąd wzięło się te dxdt w mianowniku i dlaczego w następnej części zadania podstawiano tak dziwnie..można prosic o rospisanie tego jakos dokładniej? bo nic nie moge znalesc na ten temat
23 lis 19:01
PW: Fizycy lubią historyczną notację z lat 50. ubiegłego wieku. Nie przejmuj się tym i licz tak, żeby było dobrze matematycznie. Ponoć "matematyka to język fizyki".
23 lis 23:44
aniabb: po prostu w fizyce jest baardzoo istotne po czym się się różniczkuje i częściej się to zmienia niż w matematyce gdzie domyślnie jest zazwyczaj x
23 lis 23:52