wektory
Łukasz: Prośba o pomoc w dokończeniu zadania..
Podać równanie prostej równoległej do wektora a = (2, 1) i przechodzącej przez
punkt A = (1, 2). Podać równanie prostej prostopadłej do znalezionej prostej i przechodzacej
przez punkt A. Znaleźć odległości punktu B = (1, 0) od obu prostych.
Pokaże dokąd doszłam i jaki był mój tok myślenia... :
y=ax + b
a=tgα=2
więc..
y=2x+b
2=2+b
ostatecznie szukana prosta równoległa do wektora i przechodząca przez pkt ma postać :
y=2x
No i teraz zaczynają sie schody.. Nie wiem jak znaleźć prostą prostopadłą do tej prostej.. Może
chodzi o to zeby :
⊥ a1*a2 = −1
a2= −1/2
I jeszcze wektor a zmienie na prostopadły i będzie a⊥=(−1,2)
wtedy
podstawiam współczynniki z punktu A :
b=3
A obliczenie odległości.. :
a d2 = 5
Pomoże ktoś?
23 lis 17:45
aniabb: masz odwrotnie
prosta równoległa do wektora to y=−1/2 x +3=1,5
prosta prostopadła do wektora to y=2x+4
23 lis 17:54
Łukasz: to juz nic nie rozumiem
23 lis 17:56
aniabb: oo nie skasowało mi się y=−1/2 x +1,5
do obliczenia odległości potrzebna postać ogólna
2y+x−3=0
d=U{|0+1−3|}{√5 = ..
y−2x−4=0
d=U{|0−2−4|}{√5 = ..
23 lis 17:58
23 lis 17:59
Łukasz: Wielkie dzięki za pomoc
23 lis 18:01
Łukasz: Tylko własciwie czemu równoległa to y= −1/2 x+3 ?
Skoro u=[1,a] to przecież a=2 a nie −1/2
23 lis 18:05
aniabb: rektor masz [2,1] więc jak do wzoru to dzielisz na 2 i masz [1,1/2] a ten minus to z rozpędu
od Ciebie
23 lis 18:11
Łukasz: O rany, masz rację. Patrzyłem cały czas na punkt A zamiast na wektor i dlatego źle mi
wychodzilo

DZIĘKUJE
23 lis 18:12
Łukasz: aniabb jakbyś tylko jeszcze mogła to sprawdzić, bo wyszły mi troszkę inne proste niż Tobie.
Będę ogromnie wdzięczny i przestane Cie już męczyć
| | 1 | | 1 | |
prosta równoległa : y1= |
| x +1 |
| |
| | 2 | | 2 | |
2. Szukam prostej prostopadlej :
a
1*a
2=−1
a
2=−2
y
2 = −2x + b
a=−2*1 +b
b=3
prosta prostopadła : y
2= −2x + 3
23 lis 18:29
aniabb: za y2 wstaw 2
y2 = −2x + b
2=−2*1 +b
b=4
23 lis 18:36
Łukasz: Nie wiem skąd te wieczne głupie błędy..
Przepraszam za zawracanie glowy
23 lis 18:39
aniabb: łatwiej wskazywać drobne błędy niż wyjaśniać rzeczy oczywiste

jesteś miłą odskocznią
23 lis 18:40